På slottet Övedskloster i Sjöbo kommun är ägarna oroliga över att människor fortsätter att grilla i närheten.
På slottet Övedskloster i Sjöbo kommun är ägarna oroliga över att människor fortsätter att grilla i närheten.

Trots förbudet grillades det under söndagen på minst fyra platser runt ett av Sveriges 1700-talsslott. Nu vädjar ägarna: Snälla! Sluta grilla och elda.

I Skåne råder eldningsförbud sedan i slutet av maj. Men det märks inte vid Övedskloster i Sjöbo kommun, ett av Sveriges främsta rokoko-slott från 1700-talet.

Vid den närliggande Vombsjön och badplatserna där har människor eldat och grillat flera gånger de senaste dagarna. Detta trots att badplatsen ligger nära en tallskog där elden lätt skulle kunna spridas.

Nu går slottets ägare ut i sociala medier och uppmanar människor att inte elda:

”Snälla! Sluta grilla och elda på, och vid, Vombsjöns badplatser!” står det i Facebookinlägget.

Eldar nära unikt slott från 1700-talet

På platsen där slottet Övedskloster i dag ligger fanns det under medeltiden ett kloster. Det nuvarande slottet har stått på platsen sedan 1700-talet och är unikt eftersom det inte ändrats sedan dess.

Nu efterfrågar ägaren, fideikommissarie Hans Ramel, mer hjälp från polisen och räddningstjänsten för att se till att människor inte eldar i närheten av slottet.

– Man hade ju önskat sig att man kunde få övervakning, men polisen och räddningstjänsten har fullt upp med annat så det kan man så klart inte kräva, säger Hans Ramel till tidningen Sydsvenskan, som även de rapporterat om eldningen i närheten av slottet.

Under helgen tvingades polisen även släcka en grillning i Örebro med en hink när tre män uppgav att de bara skulle ”grilla klart” innan de släckte elden.

En lantbrukare i Lidköping eldade i förra veckan fritt i naturen, och påstod att han helt missat att det var eldningsförbud.

Polis och räddningstjänst har även vid upprepade tillfällen vädjat till människor i sociala medier att de ska respektera de eldningsförbud som finns.

LÄS MER: Polisen skärper tonen mot grillare: Nu får ni böter 

 

LÄS MER: Piloter bestulna vid skogsbranden: ”Tacken man får”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset