"Det här är personliga tragedier där folk blir av med sina livsbesparingar".
"Det här är personliga tragedier där folk blir av med sina livsbesparingar".

Flera av sparbanken Rekarnes äldre kunder har på senaste tiden blivit lurade på pengar. Bedragarna ringer upp och utger sig för att vara från bankens säkerhetsavdelning – innan de kapar kontot.

Numret som bedragarna ringer ifrån ser ut att vara bankens. Vid samtalen har de sagt de vill hjälpa kunden för att stoppa ett pågående bedrägeri. I stället har de sedan kapat offrets internetbank, inom loppet av några minuter, rapporterar SVT.

LÄS MER: Bedragare lurade äldre på över 10 miljoner – här är deras metoder

– De som har ringt upp har varit så förtroendeingivande att man har trott på dem och valt att lämna ifrån sig uppgifterna, säger Anders Skepplund, säkerhetschef på Sparbanken Rekarne till SVT.

Bara häromdagen blev en kvinna i Sörmland av med 247 000 kronor genom metoden. Efter bedrägeriet hade hon bara tusen kronor kvar till att betala räkningarna.

LÄS MER: Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms

– Det här är personliga tragedier där folk blir av med sina livsbesparingar, menar Anders Skepplund.

Banken försöker nu varna för bedrägerier kopplade till bank-id systemet, men har haft svårt att nå fram till de äldre kunderna. Informationsspridningen sker nämligen främst på via internetbanken och bankens mobil-app.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset