Ett 50-tal äldre kvinnor omringade Nordiska motståndsrörelsens tält i Ludvika på lördagen. Personerna ville visa sitt missnöje med den nazistiska organisationens politik. "Vi hade våra tantväskor med texten ”rösta mer mänskligt”, säger Gundi Almaas, 79, som deltog i manifestationen till Aftonbladet.

Kvinnorna hade planerat en tyst manifestation mot Nordiska motståndsrörelsen och ställde sig på lördagsförmiddagen runt organisationens tält, skriver Aftonbladet. Men vid klockan 13 på lördagen avvisades de äldre kvinnorna från platsen av polisen.

”Budskapet gick fram”

– De började lösa upp ringen och sa att vi av civilrättsliga skäl inte fick manifestera och hålla varandra i hand. Hade vi stått i små grupper hade säkert ingen reagerat, men det måste ju synas. Och det gick fram, budskapet gick fram, säger Gundi Almaas till tidningen.

LÄS MER: Ex-kriminella omringade nazister: “Vi ville visa trygghet”

Anmälan upprättad

NMR har fått tillstånd att vara på platsen varje dag under valrörelsen och enligt polisen avvisades de äldre kvinnorna eftersom att de saknade tillstånd att demonstrera.

”Händelsen bedömdes som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst och polisen avvisade kvinnorna från platsen på grund av risk för ordningsstörning”, skriver polisen i Bergslagen på sin webbsajt.

Polisen har även upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen mot arrangören av den icke tillståndsgivna sammankomsten.

LÄS MER: NMR misstänks för brevhot mot flera åklagare: ”Vi vet var du bor”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om NMR politik