Ett 50-tal lägenheter har berörts av missförhållandena som ska ha pågått i flera år.
Ett 50-tal lägenheter har berörts av missförhållandena som ska ha pågått i flera år.

Långt innan läggdags fick de äldre sövande tabletter. Stora delar av personalen har nu blivit omplacerade, rapporterar Sveriges Radio.

Det var på en av de fyra enheterna på ett äldreboende i Tranås kommun som det inträffade. De äldre blev tilldelade sin sömnmedicin redan på eftermiddagen – så tidigt som halv fem. Ett 50-tal lägenheter har berörts av missförhållandena som ska ha pågått i flera år innan nyanställd personal slog larm.
– Jag ser allvarligt på det här, att man har brutit mot rutinerna så pass mycket, säger sjuksköterskan Elisabeth Englund, som är medicinskt ansvarig i Tranås kommun, till Sveriges Radio.

LÄS MER: Nya miljonböter för Stockholms läns landsting

Den skeva medicineringen har orsakat att de äldre blivit tvungna att lägga sig tidigt och fått orolig nattsömn. Det har också påverkat när måltiderna har serverats över dagen, men ingen person har farit fysiskt illa.

Händelsen har anmälts enligt både lex Sarah och lex Maria. Delar av personalen har omplacerats och all delegering på att ge medicin dragits in.

LÄS MER: Hemtjänst: 15 olika vårdare på två veckor

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om äldre vård