Vide. Mitt älskade snart fem månader gamla barn.

Jag är så glad att du är du. Du som ler ditt allra största leende till ”Hjulen på bussen”. Som älskar paketsnören. Blir tokig av att du inte än kan ta dig fram på golvet. Som blir livrädd av stavmixern men älskar när man blåser dig på magen. Ditt sätt att vara är ungefär som de allra flesta bebisar i din ålders sätt att vara. Men snart kommer så många påstå att du ska vara och tycka om så bestämda saker. Bara för att det där ultraljudet visade en snopp.

Jag märker det redan nu, min älskade snart fem månader gamla son. Det där hur andra säger att du kommer bli en liten tjejtjusare när du blir stor. Hur din bebisklädavdelning är så tydligt uppdelad efter vad jag som förälder förväntas klä dig i. Att på alla saker som riktar sig till ditt kön står ord som "cool boy", "Till en liten tuffing" och "superman".

LÄS MER: Inför inte ett tredje kön – avskaffa det helt 

Och jag är så rädd, Vide. Så rädd att inte kunna ge dig av hela världen, av hela färgskalan och ge dig tusen möjligheter istället för två. Så rädd att du ska växa upp och utgå från att du är heterosexuell, eftersom alla alltid sagt att du kommer bli en liten tjejtjusare och därför aldrig känna efter om det inte pirrar i magen av killen som är din labbpartner på högstadiet. Så rädd att du aldrig kommer överväga ett yrke som sjuksköterska trots att det kanske hade varit det yrke som passat dig bäst om du belönas med skarp hjärna och omhändertagande känsla för människor. Jag är så rädd att du aldrig ens kommer ha den där omhändertagande egenskapen, eftersom ingen kommer förvänta sig att du ska pyssla om dockor utan istället köra snabbt med bilar. Så rädd att vi och alla runt omkring oss kommer uppmuntra din grabbighet och ursäkta ditt beteende. 

Av de drygt 2 400 personerna som misstänktes för sexualbrott år 2014 var 98 procent män. Jag är så rädd att du ska bli en i statistiken.

Mitt snart fem månader gamla barn. Det är så märkligt det där. Att det du har mellan benen är anledningen till att du i framtiden kommer få högre lön än de bebisar som föddes samtidigt som du, fast med snippa, om ingen förändring sker. För hur ska jag få dig att förstå att du har fötts som vinnare i ett orättvist spel och fastän att det inte är ditt fel att världen ser ut som den gör så är det ditt ansvar att förändra.

LÄS MER: Tvinga inte på Oscar ett kön – låt lillprinsen definiera sig själv i stället 

Allt det här kan te sig långt borta just nu, när du sitter här och kastar gröt omkring dig, men jag märker att det närmar sig. Det började redan när du föddes och det kommer envisas med att förfölja dig hela livet. De där normerna som beroende på vad du har mellan benen påverkar vad samhället förväntar sig av dig.

Mitt fem månader gamla barn. Jag vill så gärna ge dig hela världen. Det finns ingenting jag önskar mer än att få ge dig fler möjligheter än de snäva få som samhället vill begränsa dig till. Med tanke på att du betyder precis allt blir det där könet så ofantligt oviktigt.

Matilda Nordh

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Familj