Charlie Cox som den maskerade superhjälten Daredevil som i dag har premiär som en egen tv-serie på Netflix. Som svar på en Reddit-fråga så anser skådisen att Daredevil skulle ta Batman i en fight.
Charlie Cox som den maskerade superhjälten Daredevil som i dag har premiär som en egen tv-serie på Netflix. Som svar på en Reddit-fråga så anser skådisen att Daredevil skulle ta Batman i en fight.

I dag har Netflix nya tv-serie ”Daredevil” premiär. Men vad kan du förvänta dig mer än 13 avsnitt superhjältemangel? WKD har talat med två experter om en blind och deprimerad hämnare som lider av Batman-syndromet.

Ingen har kunnat undgå seriejätten Marvels intåg i filmvärlden. Varje år pumpas det ut serietidningsfilmer med karaktärer som supersoldaten Captain America och asaguden Thor, ryska agenten Black Widow och muskelmonstret Hulk. Dessa vävs sedan samman i Marvels egna filmuniversum – ett koncept som nu kopieras av seriekonkurrenten DC och även Star Wars-världen ska utökas med spinoffs.

Även streamingföretaget Netflix har satt sin prägel på branschen med kritikerrosade tv-serier som ”Orange is the new black” och ”House of cards”. Nu har dessa två giganter gått samman för att skapa en svit med superhjälte-tv-serier. Ett samarbete där Marvel står för publiksuccéer men där kriktikerovationerna för det mesta uteblir. 

Kommer samarbetet innebära att Netflix står för en sorts kvalitetsstämpel? – Till viss mån, Netflix kommer i alla fall se till att det inte blir långtråkigt, säger Melody Bahar Lovelin, researcher för PP3 och nördkultur-poddare med Lilla podden på prärien.

Marvel har sedan tidigare tv-serierna ”Agents of S.H.I.E.L.D” och ”Agent Carter”, men dessa har aldrig riktigt lyft tittarsiffermässigt. Och inför den första Netflixserien ”Daredevil” verkar sneglingarna ha gått till tv-seriekonkurrenter.

– De kör vidare på stilen från ”Gotham” och ”Arrow”, som är mörka, arga och skitiga. De vill nog locka till sig publiken och samtidigt balansera upp mot den gamla ”Daredevil”-filmen och säga; Det här är helt annorlunda, säger litteraturvetaren Nahal Ghanbari.

För Daredevil har en historia. 2003 tog Ben Affleck på sig masken i en film som varken uppskattades av superhjältefans eller kritiker, ett riktigt magplask.

Och vad är det då som är annorlunda? En mörk serie om en man vars föräldrar är döda och som på nätterna döljer sitt ansikte bakom en mask för att hämnas.

Känns det igen?

– Daredevil är den som får internalisera all ångest som finns i hela Hell’s Kitchen. Han har väldigt mycket av Batman-syndromet; allt är fruktansvärt och det är bara jag som kan ta hand om det, det är ett gissel men jag måste göra det, säger Nahal Ghanbari. 

– Det var därför jag var så besviken på Ben Affleck-filmen, inte för att den var dålig utan för att Daredevil var så emo. Och nu är de där igen, säger Melody Bahar Lovelin. 

Serietidningen ”Daredevil” var under årtionden en bastion för ångest, den blinde hjälten Matt Murdoch träffar kvinna efter kvinna som dör i hans armar och smärtan dryper genom sidorna. Men de senaste åren har författaren Mark Waid tagit karaktären vidare. Waid som själv kämpat med depressioner under hela sitt liv beskriver i en intervju hur hans Daredevil tacklat problemet.

”När du fallit riktigt djupt så når du en punkt där du måste bestämma dig, antingen kan du leva resten av ditt liv i ett avgrundsdjupt hål, eller så måste du försöka ta dig uppåt.”

Här är superhjältarna som får egna tv-serier

”Daredevil”. Advokat på dagtid – hämnare på natten. Netflix första superhjälte har förstärkta sinnen, men de kom med en förbannelse – hans blindhet.  Verkar i Marveluniversumets baksida – New York-stadsdelen Hell’s Kitchen. En charmig olyckskorp vars flickvänner ofta dör. ”Det är som med ’Morden i Midsomer’, folk borde sluta flytta till byn, och Dare­devil borde sluta dejta,” kommenterar Nahal Ghanbari.

”A.K.A. Jessica Jones”. Före detta superhjälte som i en serietidningen jobbar som privatspanare och ofta hamnar i fall med kopplingar till superhjältevärlden. Räkna med gästspel en rad Marvelhjältar som kommer att binda ihop filmerna med serierna. - Det är hela poängen med Netflixserierna, säger Nahal Ghanbari. Jessica Jones spelas av Krysten Ritter och tv-serien väntas ha premiär under 2015.

”Luke Cage”. En karaktär sprungen ur 70-talets afroamerikanska blaxploitation-era. Cage har övermänsklig styrka och oförstörbar hud. – Det är intressant att vi får se ”A.K.A. Jessica Jones” först, där Luke Cage kommer att vara med i egenskap av partner, det är inte så att mannen har huvudrollen och sen skapas en spinoff på tjejen, säger Melody Bahar Lovelin. Mike Colter kommer att göra rollen som Luke Cage.

”Iron Fist”. En superhjälte drabbad av Batmansyndromet. – Hans föräldrar dog, han blev upplärd av en kampsportsmunk, och sen ska han ge sig ut och ta hämnd, så klart, förklarar Nahal Ghanbari. Iron Fist och Luke Cage tar gärna på sig uppdrag under namnet Heroes for Hire för att klara brödfödan. Tillsammans kommer de fyra Netflixhjältarna att vara med i en minitv-serie kallad ”The Defenders”.

All Over Press/Mattias Isaksson

Charlie Cox i rollen som den blinde Daredevil.

All Over Press/Mattias Isaksson

Inspelningarna med Krysten Ritter har börjat.

All Over Press/Mattias Isaksson

Mike Colter gör rollen som Luke Cage.

All Over Press/Mattias Isaksson

Det är ännu oklart vem som ska spela Iron Fist.

Fler superhjältar att se på tv

Agent Carter. Hemliga agentuppdrag i 40-talets USA. Gotham. Batmans ärkeskurkars bakgrund. Arrow. Försvunnen playboy återkommer med nya förmågor. Heroes. Vanliga människor får superkrafter. Agents of S.H.I.E.L.D. Spionhistoria i Marvels superhjälteuniversum. Constantine. En demonjägares kamp mot ondskan. The Flash. Ny tv-serie med den övernaturligt snabba hjälten. Birds of Prey. Kvinnliga hjältar axlar Batmans mantel. Witchblade. Detektiv kommer över magisk artefakt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset