Det har blivit allt vanligare att sända live över Facebook.
Det har blivit allt vanligare att sända live över Facebook.

Under tisdagen sände en 49-årig man sitt eget självmord live på Facebook. Facebooks livefunktion har i en allt högre grad kommit att användas för att livesända människors liv. Men den har också blivit föremål för livesända våldtäkter, mord och självmord.

Under tisdagen sände en 49-årig amerikansk man sitt eget självmord live på Facebook, via funktionen Facebook live som låter vem som helst sända live på plattformen. Enligt lokaltidningen Al.com ska polisen ha kontaktas tidigare under dagen av en kvinna som mannen var tillsammans med. Enligt henne var hon orolig för att han skulle skada sig själv eftersom de var mitt i ett uppbrott och han hade slutat svara.

När polisen väl kom till plats såg de att mannen skjutit sig själv och sänt händelsen live på Facebook. Enligt polis ska videon ha hunnit setts 1 000 gånger innan den togs ned av Facebook, rapporterar New York post.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

Det här är inte första gången Facebook live kommit att användas för att sända våldsamma händelser. För bara en vecka sedan sände en Thailändsk man live på Facebook hur han hängde sin 11 månader gamla dotter för att sedan ta sitt eget liv. Och tidigare i april sände en man live hur han mördade sin 74-åriga släkting.

Även i Sverige har Facebook live använts på liknande sätt. Den 21 januari våldtogs en kvinna i Uppsala av två män samtidigt som en tredje man filmade händelsen och sände den live i en stor Facebookgrupp. Alla tre männen dömdes under tisdagen till fängelse. Delar av filmen har sedan händelsen inträffade spridits över hela världen och översatts till flera språk.

LÄS MER: Domen i ”Facebookvåldtäkten” har kommit – det här behöver du veta

 

Facebook har under den senaste tiden försökt att implementera olika verktyg med syfte att förhindra att plattformen används för att sända våld och sexuella övergrepp. Efter att en 14-årig flicka tidigare i januari sände sitt eget självmord via plattformen skapade Facebook ett verktyg för suicidprevention.

Med hjälp av artificiell intelligens ska Facebook kunna spåra upp användaren som kan vara självmordsbenägna, och sedan tidigare har användare kunnat rapportera inlägg av människor som visar självmordstendenser.

Målet är också att direkt implementera möjligheter för människor som ser livesändningar på Facebook att direkt kontakta avsändaren. Samtidigt ska den som sänder enkelt kunna kontakta hjälplinjer, vänner och få råd.

Facebook har också implementerat nya verktyg som gör det lättare för användare att anmäla så kallad hämndporr, sexuella bilder som sprids på en person utan dennes samtycke. Även där ska artificiell intelligens spela en roll, då Facebook via ny teknologi för bildmatchning syftar till att direkt identifiera hämndporr och ta bort materialet.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt

Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 020-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)
Barnens telefon: Alla dagar klockan14-21, tel 116 111
Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-21. Tel 0771-50 50 50

HBTQ kojan: funderingar kring bi- och homosexualitet

Röda Korset: Söndag-torsdag klockan 15-21 14-22, tel 0771-900 800

Jourhavande Kompis (Röda Korset): Chatta vardagar klockan 18-22 och helger klockan 14-18

Jourhavande präst
Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21-06
Chattstöd:  Måndag-torsdag, klockan 20-00.

Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

SPES – för efterlevande anhöriga. Finns till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom självmord. SPES har telefonjour alla dagar 19-22, på telefonnummer: 08-34 58 73

LÄS MER: Nu ska Facebook börja spåra upp självmordsbenägna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset