Jag fattar inte varför folk klagar på vintern. Det finns ju ingen bättre ursäkt för att bara hålla sig inne, kolla tv-serier, klä sig i grovstickat och, framförallt, äta grytor och dricka rödvin. Finns det egentligen något mysigare än en klassisk boeuf bourguignon när snön yr ute? Skulle inte tro det. Så här brukar jag göra.

LÄS MER: ”Tomatsoppa med grilled cheese – vinterns mysigaste comfort food”

Ingredienser, 4 personer
1 flaska billigt rött bourgognevin (plus en flaska dyrt till servering)
2 gula lökar, grovt skivade
2 vitlöksklyftor, krossade
1 morot, grovt skivad
1 lagerblad
bladpersilja, ett knippe
timjan, två kvistar
3 msk olivolja
150 g orökt fläsk, i ca 1×1 cm stora kuber
24 smålökar, skalade
4 morötter, i grova bitar
200 gram champinjoner, hela
2 msk vetemjöl
1kg högrev, i ca 4×4 cm stora kuber
0.5 dl cognac
3 dl kalvbuljong
Börja med att reducera vinet. Häll en flaska inte för äckligt vin i en gryta tillsammans med grovt hackade morötter, lök, vitlök, lagerblad, timjan och stjälkarna av bladpersiljan. Koka upp, sänk värmen och låt puttrande koka ihop till cirka hälften i cirka 30 minuter. Sila av.
Rökt fläsk kan ta över smaken för mycket så jag brukar använda torkat, salt fläsk. Får du tag i guanciale (griskind) är det perfekt. Stek fläsket knaprigt på medelvärme i olivoljan och spara i en skål. Stek sedan smålökar, morötter och champinjoner i det göttiga fettet och ta ut och spara även dem. De ska i grytan i slutet.
Stek även högreven. Strö över mjölet. Glöm inte salta. Ta ut köttet ur grytan och häll cognacen för att deglacera. Rör runt lite. Lägg tillbaka köttet, häll på det reducerade vinet, tillsätt oxbuljongen och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra under lock i 2,5 timmar. Lägg då i stekt lök, champinjon och morot och koka en halvtimme till. Smaka av med salt och peppar. Rör sist i det knapriga fläsket och toppa med finhackad bladpersilja. Servera med kokt potatis och ett snuskigt dyrt bourgognevin.

LÄS MER: ”Så lyckas du med ugnsgrillad kyckling”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby