Inget ihållande högtryck i sikte, men det finns fortfarande chanser att bli solkysst framöver.
Inget ihållande högtryck i sikte, men det finns fortfarande chanser att bli solkysst framöver.

Det ostadiga vädret håller i sig, men det finns goda anledningar att damma av solglasögonen till helgen på många håll i landet.

Det har varit svårt att välja rätt i garderoben hittills i juli, och det verkar bli ett ihållande problem även framöver. Under förmiddagen är det soligt på många platser i landet framförallt i Göta- och Svealand, men regnet är inte långt borta.

– Just nu är det rätt så fint väder i Svealand men det ska bli lite mer moln under dagen, lite som tidigare dagar, och det blir större risk för skurar i dag också. Men temperaturen kommer ligga på 20-23 grader, kanske lite varmare, men också kanske med inslag av kraftiga regnskurar och åska, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

I Götaland blir temperaturen ungefär densamma, men risken för regn är mindre. I Norrland är solchanserna sämre, med risk för regnskurar på flera platser.

Väderkaoset: Här är det kallare i dag än i december

Ofta när höga temperaturer kommer in, som i början av juli, stannar den längre än vad den gjorde den här gången, säger Christoffer Hallgren. Då kan det påverka högtrycket att stanna kvar ännu längre, men denna gång vann lågtrycken kampen och ser ut att dominera så långt som prognoserna sträcker sig, vilket är ungefär två veckor framåt.

– Jag har försökt leta efter halmstrån men det finns inte sådär jättemycket. Vissa dagar får vi svaga högtryck men det är inget som lyckas etablera sig. Men det blir i alla fall tillfälligtvis lite varmare luft (över främst Göta- och Svealand) och den första portionen kommer på fredag och lördag och då kan temperaturen stiga, men då krävs det att solen hjälper till.

Och solen kommer att titta fram i landets mellersta och sydliga delar i helgen, men regnmolnen kan också göra sig påminda, främst i Stockholm, Göteborg och i landets norra delar.

– Men samtidigt kan det komma en del regn, men man får väl fokusera på när regnet har dragit förbi.

Nästa vecka domineras också av en del regnskurar, och så blir det lite varmare igen under mitten av veckan. Men faktum är att juli har varit 1-2 grader varmare i Göta- och Svealand de första två veckorna än vad medeltemperaturen är för samma period. Dock är det mycket tack vare den korta perioden av extremvärme i början av månaden.

Solkräm skyddar sämre än många tror

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset