I vinter kommer Erik Haag, Lotta Lundgren och Marit Bergman guida julbordsgästerna på Kajskjul 8 med exklusiva historiedragningar.
I vinter kommer Erik Haag, Lotta Lundgren och Marit Bergman guida julbordsgästerna på Kajskjul 8 med exklusiva historiedragningar.

Den kritikerrosade succéshowen ”Alla kan äta julbord” kommer i vinter till Kajskjul 8 i Göteborg. Årets stora nyhet är att Lotta Lundgren och Erik Haag får sällskap av artisten Marit Bergman som kommer att framföra specialskrivna sånger för julbordsföreställningen.

– Det finns ingenting som är så kul som julmat. Det är världens roligaste mat helt enkelt.

Det säger Lotta Lundgren, som tillsammans med Erik Haag blivit synonyma med den svenska mathistorien. Programledarduon har tidigare gjort succé genom tv-programmet ”Historieätarna” och julkalender ”Tusen år till julafton”, där de har guidat det svenska folket i hur och vad vi har ätit genom åren.

Mycket nytt material till årets show

I vinter når succéföreställningen ”Alla kan äta julbord” Kajskjul 8 i Göteborg. Showen där du som publik får en unik chans att äta ett klassiskt julbord samtidigt som du bjuds på humoristiska och musikaliska historiedragningar om vad som för tillfället befinner sig på tallriken.

– Det är lika roligt varje år. Vi har skrivit mycket nytt till i år, men det vi tyckte var roligast förra året har vi modifierat och tagit med till årets show, säger Lotta Lundgren.

I år får programledarduon Erik Haag och Lotta Lundgren sällskap av artisten Marit Bergman på julshowen. Foto: Morgan Norman

Alla kan äta julbord” är en gastronomisk resa genom Sveriges historia. Det börjar med 1 700-talets sillbord, vidare till 1 800-talet gravade lax för att sedan gå tillbaka hela vägen till 1400-talet och dess lutfisk.

– Sillen var till en början endast till för 1 700-talets överklass och deras klassiska brännvinsbord. Därför är sillen så viktigt för oss idag, för historiskt sett har bara grevar och adliga kunnat äta sill, nu kan alla det. Nu vill svensken få in den på matbordet vid varje högtid och så ofta som möjligt.

Marit Bergman sjunger julsånger och egna låtar

Showen kommer bestå av sex stycken akter, lika många som julbordets sex serveringar. En stor nyhet med årets föreställning är att artisten Marit Bergman kommer att dela scenen för att bistå med musikaliska inslag.

– Man gillar ju Marit väldigt mycket. Hon är liksom rockig, rolig samtidigt som hon har ett stort intresse för julen. Under showen kommer hon både att bjuda på både klassiska jullåtar, men även mycket egenskrivet material om de olika turerna i julbordet.

Om du bara får välja en rätt på julbordet, vilken kan du inte vara utan?

– Jag måste nog välja ett helt århundrade, då blir det såklart 1 700-talet. Där får jag både sill, revbensspjäll, korv, saffran, kryddnejlika, lutfisk och torkad frukt. Det tråkiga är att jag inte får någon skinka, men den går att klara sig utan. På 1 700-talet var även julklappar introducerade. Man fick en julklapp, inga fler, en oinslagen julklapp, säger Lotta Lundgren.

”Alla kan äta julbord”

Vad: En julbordsföreställning i sex akter med Lotta Lundgren, Erik Haag och Marit Bergman

Var: Kajskjul 8 i Göteborg

Hur: Huvudpersonerna guidar dig genom 1 000 år av svensk mattradition medan du äter ett klassiskt julbord

När: Föreställningen äger rum den 23, 24, 25 och 30 november samt 1 och 2 december

Biljetter: Boka dina biljetter här.

 

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset