Trots att Europa nu är malariafritt kan vi enligt Zsuzanna Jakab, WHO:s regionaldirektör i Europa, inte fira förrän malarian är globalt utrotad.
Trots att Europa nu är malariafritt kan vi enligt Zsuzanna Jakab, WHO:s regionaldirektör i Europa, inte fira förrän malarian är globalt utrotad.

Malarian är utplånad i Europa. Det slår World Health Organization, WHO, fast efter att antalet malariafall gått från över 90 000 till noll på två decennier.

Europa är den första regionen i världen att bli kvitt malaria meddelar   WHO i ett pressmeddelande. Europa förklarades malariafritt redan 1975 men smittan kom tillbaka i slutet av 80-talet. Nu har sjukdomen återigen utrotats. Från år 1995 till 2015 har antalet ingemska malariafall gått från 90 712 till noll.

”Det här är en viktig milstolpe i Europas folkhälsohistoria och i försöken att eliminera malaria globalt” säger Zsuzanna Jakab, WHO:s regionaldirektör i Europa, i ett pressmeddelande.

► LÄS MER: Karolinska institutet gör nya försök på apor – 23 000 protesterar på nätet

Bakom resultatet ligger enligt henne en kombination av ett starkt politiskt engagemang, ökad upptäckt och övervakning av malariafall, gränsöverskridande kontroller samt kommunikation med människor i riskzoner. Men trots att Europa nu är malariafritt är arbetet inte över enligt Zsuzanna Jakab.

”Det är nu inte enbart tid för att fira vår framgång utan också en möjlighet för oss att hålla vår malaria-fria status som vi mödosamt uppnåt” säger hon i pressmeddelandet och fortsätter.

► LÄS MER: Malaria kan ha dödat fler än ebola

”Framtill dess att malaria är utrotat globalt, kan folk som reser till och från malaria smittade länder importera sjukdomen till Europa och vi måste fortsätta jobba hårt för att förhindra dess återinförsel.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa