Icke-ekologiskt odlade livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel som medför en rad olika hälsorisker. Så lyder ett av argumenten som ofta används för att välja ekologiskt. Men stämmer det verkligen? Inte i normala fall, enligt Livsmedelsverket.

Du har säkert hört det förr. Med jämna mellanrum kommer det larm om rester av bekämpningsmedel i maten. Ibland tillsammans med uppmaningar om att endast äta ekologiskt.

Det låter kanske läskigt att det vi äter har besprutats med kemikalier, men faktum är att det i normala fall är helt ofarligt att äta växter som har behandlats med bekämpningsmedel. Det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Harmlöst i små mängder

Ämnena i bekämpningsmedlet bryts ner med tiden av solljus eller växterna själva. Det som oftast blir kvar är små rester av medlet. 90 procent av frukterna och bären i Livsmedelsverkets stickprov 2016 hade kvar rester av bekämpningsmedel.

LÄS MER: Här är 10 vanliga livsmedel som kan vara farliga för dig

Innebär det att de frukterna är hälsofarliga? Nej, oftast handlar det om så små mängder medel att det är helt harmlöst – om du inte äter extremt mycket av det.

Clementiner hälsofarliga – om du äter extremt mycket

Ta exemplet med clementiner, som det har larmats om flera gånger efter att en lektor i miljömedicin i Danmark uttalat sig om bekämpningsmedlet organfosfat. Ämnet ska kunna påverka nervsystemet och barn till mödrar som utsatts för organfosfater under graviditeten ska ha fått inlärningssvårigheter, enligt henne.

Men studierna som har kommit fram till det har gällt arbetarna på själva odlingarna, rapporterar Kit. Och det är stor skillnad på att utsättas för bekämpningsmedlet dagligen och att ibland äta clementiner med rester av medlet.

LÄS MER: Fem fall då ”Matfusket” själva fuskat

Enligt Livsmedelsverket behöver ett barn äta mer än 10 clementiner varje dag, året om, för att det ska finnas någon hälsorisk. Dessutom måste frukterna ätas med skalet på, eftersom att det är där det mesta av bekämpningsmedelsresterna finns.

Gränsvärden satta med säkerhetsmarginal

Men visst händer det att det är för mycket bekämpningsmedel i maten? Ja, två procent av frukterna och bären i Livsmedelsverkets senaste kontroll överskred EU:s gemensamma gränsvärden.

Men till och med i de fallen måste man konsumera mycket av just det livsmedlet för att det ska påverka hälsan. Gränsvärdena är nämligen satta med en god säkerhetsmarginal, enligt Livsmedelsverket. De marginalerna ska också täcka in eventuella kombinationseffekter, även kallade ”cocktaileffekter” – alltså effekter som skulle kunna uppstå av att få i sig flera olika bekämpningsmedel samtidigt.

LÄS MER: Nej, du kan inte se om en frukt är genmodifierad genom den här koden

Huvudvärk och illamående – i värsta fall

Men vad händer om du råkar få i dig mycket av ett livsmedel där resterna överskrider gränsvärdet? Då riskerar du huvudvärk, illamående eller magsmärtor. Symtomen är tillfälliga och lämnar inga bestående men.

Enligt Livsmedelsverket finns det alltså inga skäl att avstå från konventionellt odlade livsmedel för hälsans skull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset