Åsiktskorridor hit och rasifiering dit. I stället för att låta Twitterstormar ta över det offentliga samtalet borde vi koncentrera oss på det som borde vara politikens kärna, nämligen den ideologiska konflikten mellan höger och vänster, skriver Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande i MUF.

​Sommarmånaderna ger perspektiv på Twitterflödet. Den elitistiska, hårda debatten som förs där, sedan på ledarsidor och slutligen sipprar ut i etermedia, ter sig särskilt löjlig i skuggan av grillen och Morden i Midsomer.

Den politiska debatten har rört sig långt ifrån statsbudgetens innehåll. Istället för att diskutera nödvändiga reformer för Sveriges framtid gnabbas det om åsiktskorridorer och rasifiering, med en ton som sällan är så otrevlig som när man talar om just det: tonen. Det värsta är att den marginaliserade, elitistiska, perifera debatten inte stannar på Twitter utan att har kommit att utgöra det politiska samtalet i stort.

Detta märks särskilt på högersidan. Decemberöverenskommelsen, migrationen, tiggerifrågan - samma syfte går att beskriva med flera ord - har skapat en livlig debatt. Det är i grunden sunt. Att utveckla politik måste göra ont och jag tror att vi tillsammans blir starkare om vi är många som bidrar och engagerar oss i dess utformning.

Men jag är orolig för att högern har gått vilse i blåbärsskogen. Är det ingen som vill sänka skatten längre?

Inom socialdemokratin är det tvärtom dödstyst. Almedalsveckan hanterades lågmält. Trots att alla pratar om migration har vi knappt sett röken av ansvarigt statsråd. Sannolikt är det en medveten strategi. Socialdemokratin stoppar huvudet i sanden och låter #twittervänstern föra deras talan.

Det politiska läget med en perifer höger och passiv socialdemokrati skapar otydlighet för väljarna. Det gynnar endast dem som skor sig på missnöje, rör sig dit vinden blåser och vill skapa motsättningar i samhället. För att motverka detta krävs en ordentlig höger-vänster-konflikt i politikens kärnfrågor.

Då krävs det modiga moderater. Vi behöver hitta tillbaka till den politiska konflikten 2006. Valet 2006 var i grunden ett mycket ideologiskt val. Med en sammanhållen berättelse om arbetslinjen och kampen mot utanförskapet erbjöd man vallöften om rejäla drivkrafter till arbete och skärpningar av transfereringssystemen - tuffa prioriteringar.

Det finns det som tyder på att Moderaterna är på rätt väg. Första jobbet-avdraget som presenterades under Almedalsveckan är en bra början. Att minska insider-outsider-effekten på arbetsmarknaden vore en god fortsättning. Centralt är att modigt måla en egen politisk berättelse, oberoende av tillfälliga opinionsförändringar. Ty, för att nå långsiktiga vinster måste man våga ta kortsiktiga förluster.

Vidare måste Socialdemokraterna bli tydliga. Istället för att smyga ut sin största bidragshöjning mitt i påskhelgen borde de våga motivera sina skattehöjningar ideologiskt. Vad vilja Socialdemokraterna? För att väljarna ska få bilda sin uppfattning måste Socialdemokraterna hitta tillbaka till sina rötter och börja tala ur skägget.

För att återuppliva en värdig politisk debatt krävs en ordentlig ideologisk konflikt i politikens kärnfrågor. För det är inte genom att lägga den politiska konflikten vid huruvida åsiktskorridorer och rasifiering finns eller inte finns som vi bygger Sverige starkt.

Bodil Sidén

Andra vice förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset