Släng det i toan, spola – och vips så är det borta. För den som vill bli av med snus, tops, tamponger eller annat skräp verkar det vara en smidig lösning utan några synliga negativa konsekvenser. Så hur farligt är det egentligen?

Tamponger, våtservetter, tops, kattsand, mobiltelefoner, fimpar, kläder, snus och döda akvariefiskar.

Om du någon gång har spolat ner den här typen av saker i toan är du inte ensam. Svenskarna spolar ner 27 ton skräp varje dag, enligt Svenskt vatten.

Hur enkelt det än kan verka så är det faktiskt ingen bra idé, enligt Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholms Vatten och Avfall.

– Skräpet försvinner inte bara för att det spolas ner i toaletten. Det måste rensas bort när det kommer till reningsverket och det blir en massa onödiga transporter. Skräpet måste ju förbrännas någonstans, säger hon.

Enligt Cajsa Wahlbergs uppgifter får samhället betala 1,3 miljoner kronor varje år för transporterna från reningsverk till avfallsförbränning – bara i Stockholm.

LÄS MER: Så återvinner du målarfärg – och andra farliga avfall

Sjöar och hav drabbas

En del skräp som till exempel tandtråd och nylonstrumpor kan förstöra pumparna som transporterar vattnet, berättar Cajsa Wahlberg. Det kan leda till översvämningar som gör att orenat vatten kommer ut i naturen.

Då finns risken att sjöar och hav drabbas av övergödning eller syrebrist. Dessutom kan människor och djur som badar i det orenade vattnet få sjukdomar.

LÄS MER: Fem saker du inte visste om vatten

Giftiga ämnen kan läcka ut

En del skräp innehåller giftiga ämnen som kan slinka genom reningsverken.

– Snus och cigaretter innehåller kadmium som är en giftig tungmetall som vi verkligen försöker få bort från avloppsvattnet. Det kan påverka vattenlevande organismer i havet. Det kanske inte är en jättestor kadmiumkälla, men många små fimpar kan bli en del till slut, säger Cajsa Wahlberg.

LÄS MER: 7 vanliga myter om återvinning som bör avlivas

Skräpet minskar

Men det går ändå åt rätt håll, åtminstone i Stockholm.

– Stockholmarna har blivit duktigare. Vi har haft en del informationskampanjer i tunnelbanan för att få folk att slänga mindre. Men vi får fortfarande in stora mängder skräp. Det enda man ska slänga i toaletten är toapapper, säger Cajsa Wahlberg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset