Blev dina förfäder bortrövade av vikingar? I dag kan du testa ditt dna och se hur dina släktingar rört sig över jorden.

AP Photo/Frank Franklin II

Var och varannan svensk har gått kurser i släktforskning för att få veta mer om sitt förflutna. Men så långt tillbaka som till neandertalarnas tid kommer man inte med gamla kyrkoböcker. Nu kan man bespara sig tidskrävande forskning och få svaren genom dna-test.

National Geographic har med sitt testkit Geno 2.0 redan genomfört dna-tester på en halv miljon personer. För drygt 1 500 kronor kan man få reda på hur ens förfäder rört sig över jorden under hundratusentals år. Man kan även få veta huruvida man härstammar från neandertalarna eller denisovanmänniskan.

– Geno 2.0 handlar inte om klassisk släktforskning, utan om det djupare ursprunget. Här ser man hur ens förfäder färdats genom tidernas historia och vilka etniciteter man har i sig, inte vilka individer man är släkt med, berättar Niklas Lindberg på släktforskningsföretaget Trosa Anverk.

Vad är det som lockar oss med detta?

–  Det handlar nog om självkännedom men också om spänning. Många i Sverige har i princip samma ursprung, men kanske har någons förfäder blivit bortrövad av vikingar någon gång och har därför en mer udda bakgrund.

Han har märkt en tydlig ökning när det gäller intresset av att använda sig av dna i släktforskning. Hittills tror han att runt 1 000 svenskar testat sig via Geno 2.0.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset