Ola Rollén, 45, vd på Hexagon.  Olyckligtvis är Ola på en lång tid flygning för tillfället, hälsar pressekreteraren Jacqueline Law. Därför kan han inte svara på frågorna för tillfället.
Ola Rollén, 45, vd på Hexagon. Olyckligtvis är Ola på en lång tid flygning för tillfället, hälsar pressekreteraren Jacqueline Law. Därför kan han inte svara på frågorna för tillfället.
Swedish Match
Lars Dahlgren, 43, vd och koncernchef på Swedish Match 1. Jag är för att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. 2. Begreppet förefaller bli allt mer politiskt laddat, vilket jag tror stjäl nödvändigt fokus från grundfrågan.
Saco
Göran Arrius, 54, ordförande på Saco 1. Ja, jag är feminist. 2. Den som erkänner att det finns en könsmaktsordning som gynnar män och menar att den bör bekämpas.
TT
Hans Vestberg, 48, vd för Ericsson 1. Ja, jag tror på alla människors lika värde. 2. För mig handlar det om att vi i alla sammanhang måste arbeta för ett mer jämställt samhälle där män och kvinnor har lika möjligheter och villkor.
Pär Boman, 52, vd på Handelsbanken Henrik Westman, presschef Handelsbanken, säger att deras vd inte har möjlighet att svara på frågan.
Göran Hägglund, 55, socialminister, ordförande Kristdemokraterna Var bortrest och gick inte att nå, enligt pressekreteraren Marie Lann, som hänvisar till ett tidigare svar till Aftonbladet 2010: "Nej, jag är för ett jämställt samhälle. Jag tycker inte ordet feminist tillför något. Men kvinnor och män ska självklart ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar".
Martin Lundstedt, 46, vd på Scania

1. Ja. 2. Kvinnor har samma rättigheter och förutsättningar som män.

Lennart Jacobsen, 47, Sverigechef för Nordea 1. Ja. 2. Jag brinner för mångfald och jämlikhet, och i Nordea arbetar vi efter en tydlig plan för att öka andelen kvinnor på ledande befattningar.
Karl-Petter Thorwaldsson, 49, ordförande för LO 1. Ja, utan tvekan. 2. Om det finns det skillnader i Sverige, i exempelvis lön eller makt, som beror på vilket kön man har och att man då är beredd att göra något som förändrar detta så att det blir mer jämställt.
Annika Falkengren, 51, vd på SEB Anna Helsén, presschef SEB, säger att de som bank avstår från diskussionen.
Fredrik Reinfeldt, 48, statsminister, ordförande Moderaterna 1. Jag brukar svara att jag är moderat. Det inbegriper att jag tror på kvinnors och mäns lika rättigheter. 2. Feminism kan betyda olika saker för olika människor, gemensamt illustrerar de att vi har en god bit kvar när det gäller att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar.
Mats Granryd, 52, vd för Tele2 1. Ja. 2. Att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter.
Gustav Fridolin, 30, språkrör Miljöpartiet 1. Ja. 2. Feminism för mig är att alla ska samma rätt att vara just den de är utan att begränsas av könsnormer. De ska ha samma lön, samma möjligheter att utvecklas och samma chans till inflytande i samhället.
Jan Björklund, 51, utbildningsminister, ordförande Folkpartiet 1. Ja. 2. För mig innebär feminism att man är beredd att arbeta för kvinnors och mäns lika möjligheter att skapa sig ett gott liv.
Stefan Löfven, 56, ordförande Socialdemokraterna 1. Ja. 2. Det finns strukturer och normer i samhället som gör att kvinnor har sämre karriärmöjligheter, lägre lön och mindre makt än män i vårt samhälle. Feminism är att motverka detta genom att arbeta för att ge både män och kvinnor lika möjligheter och rättigheter.
Annie Lööf, 30, näringsminister, ordförande Centerpartiet 1. Ja. 2. Feminism är en kamp för att ge kvinnor och män samma rättigheter och lika möjligheter.
Anders Strålman, 62, vd och koncernchef på Axfood 1. Ja. 2. För oss handlar det rent praktiskt om att se till att öka antalet kvinnor i ledande befattningar.
Jonas Sjöstedt, 49, partiledare Vänsterpartiet 1. Ja, det är en självklarhet för mig. 2. Det handlar om att se att det finns en kvinnoförtryckande könsmaktsordning som begränsar kvinnors liv och frihet. Men det räcker inte bara att se det, man måste vara beredd att göra något åt den.
Eva Nordmark, 42, ordförande TCO 1. Ja. 2. Att man ser att kvinnor och män behandlas olika och vill göra något åt det.
Jimmie Åkesson, 34, ordförande Sverigedemokraterna 1. Nej, jag förespråkar jämställdhet, men kallar mig inte feminist. Tyvärr fokuserar många som kallar sig feminister på symbolfrågor med marginell praktisk betydelse. 2. Eftersom det finns nästan lika många tolkningar av begreppet feminism som det finns människor så kallar jag mig inte det, vilket också gör att jag avstår från att definiera begreppet.
Gerteric Lindquist, 62, vd på Nibe Industrier

Benny Torstensson, presschef, hälsar att han är upptagen i möte. 

Lars Renström, 62, koncernchef för Alfa Laval

Pressekreteraren säger att de tyvärr aldrig ställer upp i sådana sammanhang, eftersom det är deras policy. 

Susanna Campbell, 40, vd på Ratos

Emma Rheborg hälsar att hon inte får tag på henne på grund av möten hela dagen, så tyvärr blir det inget svar denna gång.

Tomas Puusepp, 58, vd på Elekta

Kan inte svara då han sitter i möte hela dagen, säger presschefen Gert Vansanten. 

Lars Friberg, koncernpersonaldirektör på Swedbank, 52 år.

1. Ja. 

2. Män och kvinnors samma rättigheter och möjligheter.

Jan Johansson, 59, vd på SCA

1. Ja.

2. För mig innebär det människors lika värde, rättigheter och möjligheter.

Peter Nilsson, 47, vd och koncernchef på Trelleborg

Vi avböjer att besvara det, hälsar mediekontakten Karin Larsson. 

Olof Faxander, 43, vd på Sandvik AB

Inget svar. Befinner sig i USA och hinner enligt pressekreteraren inte svara.

Joachim Källsholm, 49, vd för Securitas Sverige

1. Ja.

2. Alla är lika värda, oavsett kön, sexualitet eller etnicitet. Vi driver jämställdhetsfrågor på Securitas. Det är alltid kompetensen som är viktigast. 

Kimmo Alkio, 50, vd på Tieto

1. Ja.

2. Jag tror på lika möjligheter oavsett kön eftersom en persons kön inte påverkar yrkeskunskaper eller möjligheten att lyckas i affärslivet. Jag tror på mångfald, kompetens och en bra könsblandning.

Peter Wågström, vd på NCC

Presschef Anna Trane säger att de väljer att inte medverka. Dels eftersom Peter Wågström är på resa och dels vill de ställa sig utanför debatten den här gången. 

”Att vara feminist är inte bara att säga”

Efter att Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv, gått ut med att han inte är feminist har debatten gått het. När Metro når 31 makthavare svarar endast fyra rakt nej på frågan om de är feminister. – De tror att det förväntas av dem, säger Kerstin Alnebratt.

Europaparlamentet röstade den 20 november ja till könskvotering till bolagsstyrelser, vilket innebär att kvinnor bör ha minst 40 procent av posterna till år 2020. För Sveriges del är det en bra bit kvar. Av 245 börs-vd:ar är endast 12 kvinnor.

ANALYS: Lisa Magnusson: ”Ska det vara så svårt?”

I Metros rundringning till Sveriges maktelit svarar nästan alla att de är feminister.

– Det är nog en del som tycker att det är korrekt att säga att de är feminister. Men Sverige är inte jämställt och att vara feminist är inte bara att säga, utan att göra, säger Gudrun Schyman (FI).

Att svaren ser annorlunda ut bland fack och partiledare är naturligt, menar hon.

– Man har pressat fram ställningstaganden och det finns få som inte vill ha jämställdhet. Problemet är att man håller sig till ord och lite handling.

Kerstin Alnebratt, genusforskare vid Göteborgs universitet, menar att allt fler åter kallar sig feminister.

– Men det hjälper ju inte att makthavare bara svarar ja på frågan om de är feminister för att de tror att det förväntas av dem. Det är de politiska sakfrågorna som måste diskuteras. 

LÄS ÄVEN: Svenskt näringsliv försvarar Spendrups feministgroda

LÄS ÄVEN: Feministiskt initiativ största partiet – på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset