Jag vet att det är fult att skryta, men det finns faktiskt ett par saker som jag är världsbäst på. En gren där ingen rår på mig eller slår mig på fingrarna. Ingen anledning till målfoto här inte. Nämligen att analysera sönder saker och att älta.
Jag spelar i division 1, jag borde faktiskt få en medalj snart eller åtminstone en utmärkelse av något slag. Om älta vore en sport skulle jag vara stjärnspelaren i laget, den som fick sponsringskontrakt i miljonklassen och aldrig behövde sitta på bänken. Jag och tränaren skulle vara ett team i klass med Svennis och Beckham. Oslagbara och oövervinneliga.
Fast å andra sidan är det väl mest tjejer som ägnar sig åt att analysera sönder och att älta.
Således en tjejsport och inget som skulle föräras bästa sändningstid eller spaltkilometer i sportbilagorna.

Men varför ägnar vi tjejer så mycket tid åt denna destruktiva sport? Hur många timmar har man inte suttit i telefon eller över femtioelva koppar kaffe och frågat sig vad han egentligen menade när han sa så där? Menade han det han sa eller vad tror du? Då sa han och då sa jag och då svarade han … Det spelar faktiskt ingen roll om han just sagt att han gillar en och bevisat just sagda påstående. Det kan röra sig om den klassiska ”det var inte vad han sa utan hur han sa det”. Det spelar heller ingen roll om man just är fyllda 15 eller passerat 40-strecket. Det finns alltid utrymme att älta, att ifrågasätta, att känna sig förbisedd och släppa loss tviveldemonerna.
Men hur är det egentligen? Är ni killar värda att analyseras? Sänder ni ut dubbla budskap, har ni en hemlig agenda eller är det så enkelt att what you see is what you get?
Ältar killar? är då frågan. Jag har då aldrig stött på ett levande exemplar som gjort det. Eller i alla fall erkänt det. Jag tror inte att det ligger i killars natur att älta, på gott och ont.

Ältandet vi tjejer roar oss med kan även
gälla jobb, arbetskamrater, något dumt chefen eller en kompis sagt. Varför kan vi tjejer inte vara lite mer som killar, bara skaka av oss och gå vidare? Låta bli att tänka så mycket och analysera alla ord som kommer i vår väg. Låta saker och ting rinna av oss som vatten på en oljeskadad fågel.
Vad är det egentligen för nytta med att älta? Vad fyller det för funktion? Mer än att det är jobbigt för ältaren i fråga, för att inte tala om hennes omgivning. Är ältandet ett sätt att bearbeta saker som händer? Då måste jag säga att låta hjärnan gå i spinn och spela upp situationen inne i huvudet om och om igen verkar vara en ganska dålig metod. Och varför fortsätter vi med denna meningslösa tankekarusell? För inte sjutton hjälper det. Det finns väl inte en enda person som blivit hjälpt av att tänka på samma sak om och om igen. Det är när man går från ord till handling som det händer saker. Att med tankekraft förändra något är lika troligt som att mentalt kunna böja skedar. Det behövs handlingskraft, att resa sig upp ur soffan och göra något konkret åt situationen. Ta tag i den där skeden och böja till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset