Jimmie Åkesson (SD) när han lämnade mötet i Storkyrkan för fyra år sedan. Det tror inte ärkebiskopen Antje Jackelén kommer hända i dag.
Jimmie Åkesson (SD) när han lämnade mötet i Storkyrkan för fyra år sedan. Det tror inte ärkebiskopen Antje Jackelén kommer hända i dag.

För fyra år sedan kände sig Jimmie Åkesson ”skakad av upprördhet” när han lämnade Storkyrkan när ärkebiskopen talade vid öppnandet av riksmötet. ”Jag tror inte att de gör samma sak två gånger”, säger biskopen Antje Jackelén som ska prata vid riksmötets öppnande under tisdagen.

För fyra år sedan talade biskopen Eva Brunne vid riksmötets öppnande i Storkyrkan i Stockholm. Sverigedemokraterna hade då precis valts in i riksdagen och i sin predikan pratade Eva Brunne om människors lika värde.

Hon tog ett stort avstånd från rasism – vilket till slut fick SD:s ledamöter att lämna kyrkan.

Till TT uppgav Jimmie Åkesson (SD) då att han var ”skakad av upprördhet” och att biskopens tal var ”synnerligen olämpligt”.

– Det var väldigt tydligt en attack mot oss, sa Jimmie Åkesson till TT efter riksmötets öppnande år 2010.

Och i dag är det dags för ärkebiskop Antje Jackelén att tala inför riksdagens ledamöter vid öppnandet av riksmötet. Till Dagens Nyheter har hon sagt att hon lovar att provocera under sin predikan och till Svenska Dagbladet säger hon att det ”är ett problem” att vi ”har ett parti vars åsikter yttrar sig i främlingsfientlighet”. 

– Fortfarande är det så att man anser att människor som kommer till Sverige måste ge upp sin egen kultur och identitet. Det rimmar dåligt med en kristen människosyn, säger Antje Jackelén till Svenska Dagbladet.

Trots att hon engagerar sig i frågor om rasism och främlingsfientlighet så tror hon inte att SD:s ledamöter kommer lämna kyrkan under tisdagens tal.

– Jag tror inte att de gör samma sak två gånger. Det finns ett tryck på Sverigedemokraterna att visa sig värdiga. Jag tror att de också vill göra det, säger hon till Svenska Dagbladet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset