Generallöjtnant Michael Flynn på väg in i Trump Tower i New York. Han blir nationell säkerhetsrådgivare till USA:s näste president Donald Trump.
Generallöjtnant Michael Flynn på väg in i Trump Tower i New York. Han blir nationell säkerhetsrådgivare till USA:s näste president Donald Trump.

Justitieminister, CIA-chef och nationell säkerhetsrådgivare – ytterligare tre tillsättningar i team Donald Trump är klara. Samtliga går till vita män som står för en mycket konservativ politik.

Alabamasenatorn Jeff Sessions har tackat ja till att bli justitieminister i Trumpregeringen, jobbet som nationell säkerhetsrådgivare går till den pensionerade generallöjtnanten Michael Flynn och kongressledamoten Mike Pompeo från Kansas blir CIA-chef, enligt ett pressmeddelande från blivande president Donald Trump.

Gemensamt för de tre är deras konservativa politik, att de offentligt stött Trump och att de är uttalade kritiker av sittande president Barack Obama. Både Sessions och Pompeo har motsatt sig Obamas sjukförsäkringsreform och förordat tuffare tag mot papperslösa migranter.

Rasism?

Sessions röstade emot den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen.

En delikat fråga är om den 69-årige tidigare åklagaren klarar av det senatsförhör som är obligatoriskt vid ministerutnämningar. För 30 år sedan var han nominerad till en post som federal domare, men han godkändes aldrig av senaten då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer.

I ett pressmeddelande säger sig Session vara entusiastisk över Trumps vision för "ett gemensamt Amerika":

"Jag älskar justitiedepartementet, dess folk och dess uppdrag. . . jag ser fram emot att uppfylla mina plikter med en orubblig rättvisa och opartiskhet".

Den blivande demokratiske minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer säger att han är "mycket oroad" över utnämningen av Sessions.

"Briljant"

Den Harvardutbildade juristen och affärsmannen Mike Pompeo å sin sida har motsatt sig stängningen av Guantánamolägret, kärnenergiavtalet med Iran och är emot reglering av klimatpåverkande utsläpp. I ett tal i representanthuset 2013 sade han att muslimska ledare som inte tar avstånd från terrordåd som utförs i islams namn är "potentiella medbrottslingar", skriver webbtidningen The Hill.

52-åringen vann kongressvalet i sin valkrets med stöd av konservativa Tea Party-rörelsen och är livstidsmedlem i den inflytelserika lobbyorganisationen NRA, som förordar rätten att bära vapen. Trump beskriver honom som en "briljant och obeveklig ledare" för underrättelseväsendet som kommer att garantera säkerhet för Amerika och dess allierade.

Ryskt party

Näste nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn ställde sig tidigt bakom Trumps presidentkampanj. Han har gedigen erfarenhet från krigszoner i Irak och Afghanistan – men är också känd för hård retorik gentemot muslimer. 57-åringen var chef för den militära underrättelseorganisationen DIA, men tvingades bort från jobbet 2014 av president Obamas regering.

Flynn anser själv att han sparkades för han talade öppet om att USA inte är lika säkert för terrordåd som för några år sedan, men enligt regeringstjänstemän handlade det om Flynns kaotiska ledarskap, skriver nyhetskanalen CNN.

Det är välkänt att Flynn i fjol höll ett betalt tal för den Kreml-finansierade tv-kanalen Russia Today och vid kanalens party i Moskva satt bredvid Ryssland president Vladimir Putin, något som bland annat tas upp i konservativa Fox News profil. Flynn har också utretts inom försvaret för att ha delat hemliga uppgifter med företrädare från andra länder.

Carolyn Kaster/AP/TT
Alabamasenatorn Jeff Sessions blir justitieminister i Donald Trumps regering. Arkivbild.
Jacquelyn Martin/AP/TT
Kongressmannen Mike Pompeo blir ny chef för underrättelsetjänsten CIA. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset