Vill du göra mer säsongssmarta val i din kost? Här tipsar Metros hälso- och träningsredaktör Hannah Andersson om vilka grönsaker som är i säsong just nu.

PONTUS LUNDAHL/TT

Morötter, blomkål och andra grönsaker är i säsong just nu.

Att välja frukt och grönt efter säsong har många fördelar. Låter det inte ganska självklart att välja livsmedel som smakar mer, är billigare, av bättre kvalité samt har en positiv inverkan på miljön? 

Med dagens utbud av importerade frukter och grönsaker kan det svårt för oss konsumeter att veta vad som är det säsongsmarta valet. Som konsument är man i dag van vid ett otroliga utbudet av råvaror oavsett tid på året. Vi har precis gått in i en ny säsong med gott om gröna och näringstäta livsmedel att välja bland.

Enligt Naturskyddsföreningen ska du i oktober till november satsa på följande grönsaker: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri. 

LÄS MER: Fler hälsotips på Hannahs blogg

Att äta mer säsongsanpassat betyder självfallet inte att man helt måste avstå från importerade frukter och grönsaker. Ett tips är att se just de frukter och grönsaker som lyxiga livsmedel, som får förgylla vardagen då och då. 

Ska man satsa på att äta mer säsongsmart är det viktigt att reflekterar över de matval man gör i vardagen. Att konsumera frukt och grönt i säsong kommer gynna både din- och framtida generationers hälsa. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset