Killar, jag har nyheter! Jag tillhör en av killarna som haft ätstörningar och nu är frisk och fri från detta, skriver Jonathan Ekblad.

Vi lever verkligen i en enda stor djungel av ideal. Vilka kläder är rätt, vilken mat är rätt, vilket sätt att vara är rätt, vilken kroppsform är rätt?

Den sistnämnda frågan har skapat debatt i många decennier och kommer antagligen fortsätta att göra det. Samtidigt drivs många människor till fördärv av denna jakt på vad vi tror är den perfekta kroppen. En stor och allvarlig konsekvens av detta kan vara ätstörningar.

En ”tjejsjukdom” verkar många tro, då det är många fler tjejer som drabbas av det än killar. ÖPPET JA! Detta visar på en stor okunskap kring hela spektrat, då statistiken uppskattar att omkring 10 procent av alla drabbade är män men mörkertalet är stort. Varför är det så då? Jo, för att en av frågorna som ställdes ovan skapar en stor rädsla hos många.

►LÄS MER: Fredrik, 26, fick ätstörningar: ”Det är en mänsklig sjukdom – inte kvinnlig”

Vilket sätt att vara är rätt? Åsikterna är givetvis blandade, men ofta känns det som att ju färre känslor och svagheter du visar, desto starkare och manligare är du.

Ätstörningar klassas som en ”tjejsjukdom”. Det retar gallfeber på mig. Förutom prostata, livmoder- och bröstcancer kan jag inte komma på något annat där könsepitetet finns med i termer av sjukdomar. Detta ökar klyftan ytterligare mellan tjejer och killar i ätstörningssammanhang, för med tanke på att det är omanligt att visa känslor och svagheter är det inte konstigt att killar inte har vågat prata om ätstörningar. Det är förknippat med skam.

Killar, jag har nyheter! Jag tillhör en av killarna som haft ätstörningar och nu är frisk och fri från detta. Jag trodde också på det ständigt inpräntade ”var tyst och stark”-idealet. Jag sitter inte med någon slags skämskudde och har aldrig gjort bara för att jag haft ätstörningar, även fast jag också trodde att jag gjorde det. Tvärtom.

►LÄS MER: Ätstörningar problem inom fotbollen

Generellt är vi killar bättre än er tjejer på en sak. Vi är bättre på att hålla masken, och det menar jag inte på ett positivt sätt. För till vilken vinst?

Jag mådde garanterat inte bättre de gånger jag ljög folk rätt upp i ansiktet och sa att jag mådde bra när jag mådde skit.

Vi brukar ofta prata om att ensam är stark och vara modig betyder att kunna göra saker på egen hand.

Jag omdefinierar nu officiellt begreppet att vara modig. Att vara modig är att våga be om hjälp innan du inser att ensam inte alltid är stark. Det är att våga när du tror att du är ensam.

Killar, ni som har och har haft ätstörningar: Ni är aldrig ensamma. Ni har aldrig varit och kommer aldrig vara. Att våga prata och visa känslor är manligt och er röst kan hjälpa andra att komma till insikt!

Jonathan Ekblad

Den 29 februari håller Jonathan Ekblad en öppen träff för killar och män med ätstörningar. Läs mer på www.friskfri.se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset