Utrikesminister Margot Wallström säger att det är mycket glädjande att Colombias president Juan Manuel Santos får fredspriset.
Utrikesminister Margot Wallström säger att det är mycket glädjande att Colombias president Juan Manuel Santos får fredspriset.

Trots att folket röstade ner fredsavtalet med Farcgerillan går årets fredspris till Colombias president Juan Manuel Santos.Farc nämns dock inte i Nobelkommitténs hyllningar av fredsprocessen.

Juan Manuel Santos väcktes av sin son, som levererade beskedet, enligt ett uttalande på presidentens sajt.

"Jag är evigt tacksam av hela mitt hjärta för den här ärofyllda utmärkelsen. Jag tar inte emot den i mitt namn, utan i alla colombianers namn. Särskilt de miljoner offer som lämnat den här konflikten vi genomlidit i över 50 år", säger presidenten i meddelandet.

Han fortsätter:

"Jag tar emot det här erkännandet med stor ödmjukhet och som ett mandat att utan uppehåll fortsätta att arbeta för colombiansk fred."

"Har satsat allt"

65-årige Juan Manuel Santos prisas för sina insatser för att få slut på konflikten i Colombia. Enligt den norska Nobelkommittén ska årets fredspris även ses som en hyllning till det colombianska folket, som trots övergrepp inte gett upp hoppet om en rättvis fred, och som ett erkännande till alla parter som har bidragit till fredsprocessen.

Men när Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullmann Five tillkännagav årets pristagare nämndes aldrig motparten Farc uttryckligen. På frågan om varför det inte blev ett delat pris svarade hon:

– Det har funnits tidigare fredsöverenskommelser i Colombia men president Santos har satsat allt.

Farcledaren Rodrigo Londoño, alias Timoleón "Timochenko" Jiménez, gratulerade president Santos på Twitter. Först skrev han dock att det enda priset Farc strävar efter är "fred med social rättvisa för Colombia utan paramilitarism, utan vedergällningar eller lögner".

"Nära fred"

Kriget i Colombia har pågått i 52 år, skördat över 220 000 liv och lett till att minst sex miljoner människor tvingats lämna sina hem. Att folket inte ställde sig bakom fredsavtalet betyder inte att de är emot fred, enligt Nobelkommittén som hoppas att alla parter ska delta konstruktivt i kommande fredssamtal.

– Vi är väldigt, väldigt nära att nå fred. Det är ett stort, stort erkännande av vårt land. Jag tar emot det med all ödmjukhet och är evigt tacksam, säger Juan Manuel Santos i en intervju som publiceras på Nobelprisets Facebook-sida.

"Absolut fantastiskt"

Camilo Granada, presidentens högste rådgivare i kommunikationsfrågor, beskriver priset som en ära för Colombia.

– Det är ett erkännande inte bara av processen och fredsavtalet utan även av den starka viljan och hängivelsen som president Santos haft för freden i många år, säger Granada till TT i telefon från Bogotá.

Fernando Vergara/AP/TT
Årets fredspristagare, Colombias president Juan Manuel Santos, kramas om av sin fru Maria Clemencia Rodriguez, när han kommenterar utmärkelsen från Norge.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset