Skidresor lockar på vintern. Men det är lätt att utgifterna ökar lavinartat när både transport och utrustning ska vägas in. Metro Student bad experterna på sajten AlltOmSkidresor.se att lära oss åka slalom mellan de höga priserna.
 
Ort
Sälen och Åre är ofta överkomliga vid lågsäsong , medan mindre skidorter ofta har billigare liftkort. Polen och Tjeckien har fina skidorter som kan vara spännande att upptäcka. Där är även billigt att bo, äta och festa. Men det blir nästan alltid dyrare när man åker utanför Sverige. Resa, boende, mat, liftkort och flygtransfer gör att kostnaden ofta drar iväg.
 
Boende
I Europa är vandrarhem eller mindre hotell ofta billigast. Ibland kan du få halv-  eller helpension inbakat i priset och bo enkelt med god mat för 300 till 400 kronor per natt. Dessa boenden hittar du oftast inte online. Kontakta turistbyrån dit du tänkt åka för telefonnummer eller sök i forum. I Sverige är det ofta billigast med stuga. 

Utrustning
Låna eller köp begagnat. Om du reser till svenska fjällen är det smart att inte hyra på anläggningen, utan googla efter skiduthyrning hos en privat uthyrare. Skidkläder finns  begagnade. Är du förutseende kan du köpa på våren till skidresan året efter. Hjälm går att hyra (i Sverige) men är dyrt att köpa.

Mat
Bor du på hotellrum? Köp mat på kvällen och häng kylvarorna i en påse utanför fönstret, eller stoppa lite snö i den och lägg i handfatet över natten. Ät frukost på rummet, förbered lunchmackor och kosta istället på dig att gå ut på kvällen. Maten i backen brukar vara dyr och rätt dålig.
 
Transporter
Flygplatstransfer kan vara löjligt dyrt nere i Europa. Läs på i förväg och undvik chocken. Platsbokning på resan krävs ofta, men köp inte avbeställningsskydd utan se till att det ingår i din hemförsäkring eller via din bank.

Resan
Buss är ofta billigare än flyg, men inte alltid. Om du ska flyga bör du boka  långt i förväg och inte åka helg till helg utan till exempel tisdag till tisdag. Skidor kostar extra på flyget. Ett ”vanligt” flygbolag blir ofta billigare än lågkostnadsbolag med tanke på att man reser med mycket bagage. Buss till alperna sista minuten kan ibland finnas från 500 kronor och uppåt. De svenska arrangörerna och stuguthyrarna har ibland paketpriser med inbakade liftkort under lågsäsong.
 
Tänk på...
Tidpunkten
Det mest avgörande är när man åker. Jul, nyår, sportlov och påsklov är extremt dyrt i jämförelse med öppningsveckorna i november/december och  veckorna efter nyår, cirka två till sex, och efter påsk. Utanför Sverige är veckorna efter nyår oftast också billigast, även om det kan vara kallt och mörkt. 

Färdsättet
Att köra delad bil blir oftast billigast och kan vara enklast med bagaget. I skidreseforum på nätet kan man leta reskompisar både till egen bil och söka efter ledig bilplats.

Bokningen
Det är nästan alltid dyrare med en paketresa till ordinarie pris än att köpa flyg och hotell separat. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset