Åka utomlands sjukskriven? Sjukskriven som arbetslös? Metro reder ut vad du behöver veta om sjuklön och sjukpenning.
Åka utomlands sjukskriven? Sjukskriven som arbetslös? Metro reder ut vad du behöver veta om sjuklön och sjukpenning.

Vad är skillnaden på sjuklön och sjukpenning? Kan jag bli sjukskriven som arbetslös eller timvikarie? Termerna och reglerna är många – och ibland krångliga. Här kommer tolv svar som kan hjälpa dig på traven.

Skillnaden mellan sjuklön och sjukpenning? 

Om du är anställd och blir sjuk betalar din arbetsgivare ut sjuklön till dig de första 14 dagarna. Det är först efter det som du ansöker om sjukpenning hos Försäkringskassan. Jobbar du på en arbetsplats som inte betalar sjuklön ansöker du om sjukpenning direkt.

Sjuklön och sjukpenning – hur mycket pengar får jag?

Sjuklönen, som du får av arbetsgivaren de första 14 dagarna (den allra första gäller karensavdraget, läs mer om det här), är 80 procent av din lön om du är anställd.

Vad du får i sjukpenning kan du räkna ut på Ersättningskollen. Det rör sig om knappt 80 procent av din lön, men max 774 kronor per dag.

LÄS MER: Hur funkar det med karensavdraget? Här är allt du behöver veta

Kan jag slippa karensavdraget?

Ja, om du är sjuk mer än tio gånger under en period på tolv månader.

Om du har en sjukdom där du på förhand vet att du kommer vara borta från jobbet minst tio gånger om året kan du ansöka om särskilt högriskskydd – då slipper du också karensavdraget. Detsamma gäller om du ska donera organ.

Har du precis kommit tillbaka från en sjukdomsperiod och blir sjuk igen inom fem dagar dras det inte heller något karensavdrag, förutsatt att det gjordes i samband med den första sjukdomsperioden.

Sjukskriven – när behöver jag skicka in läkarintyg?

Sjukdomsdag åtta har din arbetsgivare alltid rätt att kräva ett sjukintyg från läkare. Finns det särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva sjukintyg redan första dagen.

LÄS MER: Kan jag vabba på semestern? Här är 12 frågor och svar om vab

Kan jag bli sjukskriven som arbetslös?

Ja, om du inte kan söka eller ta ett jobb på grund av sjukdom har du rätt till sjukpenning. I regel krävs det att du är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, men det gäller inte om du slutade jobba för mindre än tre månader sedan. Är du inte anmäld får du dock inga pengar de första 14 dagarna.

För att få sjukpenning som arbetslös behöver du också, i de flesta fall, vara försäkrad i Sverige.

Åka utomlands sjukskriven? Det får du i regel göra.

Kan jag få sjukpenning som timvikarie?

Ja, om du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren får du det de två första veckorna. Därefter kan du ansöka om sjukpenning om du fortfarande är sjuk. Har du inte rätt till sjuklön kan du ansöka om sjukpenning direkt.

Kan jag få sjukpenning som pensionär? 

Nej. Men är du över 65 och är anställd har du rätt till sjukpenning som vem som helst.

Är du sjuk i över 180 dagar gör dock Försäkringskassan en ny bedömning av din arbetsförmåga. Anser de att arbetsförmågan är varaktigt nedsatt upphör din rätt till sjukpenning.

LÄS MER: Sjuk? Så vet du när du kan träna igen

Kan jag bli sjukskriven som föräldraledig?

Ja, om din förmåga att vårda barnet är nedsatt med minst 25 procent och du har en fastställd sjukpenninggrundande inkomst. Då pausas din föräldrapenning under sjukperioden och du får sjukpenning i stället.

Kan jag få sjukpenning som student?

Du kan få behålla ditt studiestöd från CSN även om du är så sjuk att du inte kan plugga alls.

Då måste du sjukanmäla dig till Försäkringskassan första sjukdomsdagen. Tror du att du blir frisk inom en vecka? Då kan du vänta med att ansöka om att behålla ditt studiestöd tills du blir frisk. Ansök på en gång om du tror du är borta längre än så.

Är du sjuk längre än 14 dagar ska du skicka in ett läkarintyg till Försäkringskassan.

LÄS MER: Då får du sjukanmäla dig från jobbet – och det här får chefen göra

Kan jag få sjukpenning med enskild firma?

Ja, sjukanmäl dig till Försäkringskassan första dagen du är sjuk och ansök sedan om sjukpenning. Är du sjuk längre än sju dagar? Då ska du skicka in ett läkarintyg.

Sjukanmäla mig på semestern?

Absolut! Blir du sjuk under semestern anmäler du det till din arbetsgivare och får sjuklön de första 14 dagarna. Därefter ansöker du om sjukpenning, precis som vanligt. På så sätt sparar du sina semesterdagar och kan ta ut dem senare.

Får jag åka utomlands sjukskriven? 

Ja, så länge det inte påverkar ditt tillfrisknande negativt.

Reser du till ett land utanför EU/ESS eller Schweiz måste du ansöka hos Försäkringskassan för att behålla din sjukpenning.

Källor: Försäkringskassan, Arbetsgivarverket, Unionen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset