Jimmie Åkesson sommartalar vid SD:s sommarfestival i Sölvesborg.
Jimmie Åkesson sommartalar vid SD:s sommarfestival i Sölvesborg.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gav sig in i klimatdebatten under sitt sommartal i Sölveborg. "Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst", sade han.

Jimmie Åkesson klev under lördagseftermiddagen ut på scenen under SD:s sommarfestival i Sölvesborg för att hålla sitt sommartal.

Redan i inledningen valde Åkesson att gå till motattack mot de partier som, som han ser det, försöker vinna röster på sommarens extremt varma och torra väder.

LÄS MER: Miljöpartiet ökar i ny Sifo-mätning – gynnas av klimatoron

– Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst. Det är den värsta sortens populism, sade Åkesson.

– Det är precis det här vädret som vi under vinterhalvåret betalar tusentals kronor för att få någon annanstans.

LÄS MER: Yougov: Ökad polarisering – V och SD ser ut att bli valets stora vinnare

Åkesson var samtidigt tydlig med att påpeka att sommarvädret skapat stora problem för många, och passade i sitt tal på att hylla alla som arbetat vid skogsbränderna.

– Många är de hjältar som arbetat i veckor med att släcka våra bränder, sade Åkesson.

Snarare än att satsa pengar på klimatet menar Åkesson att årets sommar väcker signaler om hur dåligt förberedda Sverige är för den här typen av händelser. Något han skyller på Sveriges tidigare regeringar.

LÄS MER: 7-åriga Lucy intervjuar Jimmie Åkesson: ”Får en kille och en kille skaffa barn?”

SD vill förbättra krisberedskapen i landet genom att bland annat förbättra kommunernas samarbetsförmåga och bygga upp förmågan att bekämpa framtida bränder från luften.

Lövin bemöter kritiken

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tillbakavisar Jimmie Åkessons tal om oseriös miljöpolitik.

– Det här är inget vi tar tag i nu för att vinna röster. Den anklagelsen är helt horribel. Det visar bara på Sverigedemokraternas djupa icke-seriositet i den här frågan. Man blundar helt för klimatfrågan. Det går i linje med populistiska mörkerkrafter över hela västvärlden just nu, säger Isabella Lövin till TT.

Hon anser att SD-ledarens  uttalanden är ett hån mot bönder och skogsägare och andra som drabbats av den extrema värmen i sommar.

– Han har inte förstått allvaret i den här frågan och det är i och för sig inte så förvånande eftersom Sverigedemokraterna konsekvent agerat i politiken och riksdagen för att bromsa upp klimatpolitiken. Det är det enda parti som inte står bakom den svenska klimatlagen, man ville inte att Sverige skulle snabbgodkänna Parisavtalet och Jimmie Åkesson är den enda partiledaren som i sommar inte har varit ute och informerat sig på plats om skogsbränderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset