SD:s partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal när partiets ungdomsförbund Ungsvenskarna har förbundskonvent i Bro, norr om Stockholm.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal när partiets ungdomsförbund Ungsvenskarna har förbundskonvent i Bro, norr om Stockholm.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill göra det svårare för nyanlända att ta hit sina familjer. Det blir nästa stora strid i politiken, tror han.Kanske också ett ämne för de debatter som han nu bjuder in Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M) och övriga partiledare till.

På en konferensgård vid Mälaren utanför Bro, norr om Stockholm, håller Jimmie Åkesson tal inför partiets ungdomsförbund Ungsvenskarna och SD:s kvinnoförbund.

Skärpta regler

– Nästa stora strid är den om anhöriginvandringen, säger Jimmie Åkesson.

Reglerna för anhöriginvandring skruvades åt redan i samband med att hela asylpolitiken skärptes förra hösten. Men det är inte nog, anser Åkesson.

– Steg nummer ett är att också de som kom före den 24 november måste omfattas av de skärpta reglerna. Krävs ytterligare åtgärder är jag beredd att se över våra egna skrivningar, som ändå är rätt långtgående, för att möjliggöra skärpningar av anhöriginvandring, säger han.

I talet säger sig Åkesson vara skeptisk till amerikanska valkampanjer, men han anser att det som hände i USA är "intressant". Inte minst med tanke på de val som väntar i Europa framöver, bland annat i Österrike, Nederländerna och Frankrike.

– Jag känner igen mig i Donald Trumps väljare och i de väljare som röstar på Marine Le Pen eller för att Storbritannien ska lämna EU. De väljarna finns också i Sverige. Det är vår uppgift att kanalisera det missnöje som finns, säger Åkesson.

– Jag utesluter inte att vi blir största parti 2018.

Debattinbjudan

Statsminister Stefan Löfven, M-ledaren Anna Kinberg Batra och de andra partiledarna kan före jul vänta sig en inbjudan från Jimmie Åkesson. Han tänker bjuda in var och en av dem till debatter som inte ska ledas av journalister, där ingen ska avbrytas och alla ska få tid att prata till punkt. Huruvida de andra partiledarna är intresserade av att komma, vet han inte.

– Vi får se vad det mynnar ut i, säger Jimmie Åkesson.

– Men vi politiker borde ta större kommando över debatten, så att vi kanske får möjlighet att tala mer om värderingar och visioner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset