Sverigedemokraterna har hittills inte velat tala om vilken partigrupp de vill tillhöra i EU-parlamentet. Nu har Jimmie Åkesson gett svar: Dansk folkeparti och Ukip.

TT
Sverigedemokraterna vill samarbeta med Dansk Folkeparti i Danmark och Ukip i Storbritannien. Det avslöjade partiordföranden Jimmie Åkesson sent i går kväll i SVT:s nyhetsprogram Aktuellt. 

Sverigedemokraterna får två mandat i EU-parlamentet. För att kunna få reellt inflytande måste de ingå i en av parlamentets partigrupper. Frågan har fram till på måndagskvällen undvikits av partiets företrädare, men i Aktuellt gav Jimmie Åkesson till slut besked om vilka de kan tänka sig att samarbeta med.

Men frågan är om inviten välkomnas i EU-kritiska ”Gruppen frihet och demokrati i Europa” (EFD), där både Dansk Folkeparti och Ukip är med. Ukip har tidigare nobbat Sverigedemokraterna, som enligt partiledare Nigel Farage anses vara för extrema. 

Jimmie Åkesson avfärdar tidigare spekulationer om att SD skulle ingå i en samling högerextrema grupper med franska Front National i spetsen.

– Det är de två som vi kan tänka oss att samarbeta med och går inte det så blir vi sannolikt grupplösa, sade han i Aktuellt .

LÄS ÄVEN:
Expo: Därför får nationalister svårt att bilda egen grupp

Svensk antirasism kan vara förebild för EU

Därför vill Åkesson inte berätta vilken grupp SD vlll tillhöra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014