SD:s Kent Ekeroth får kritik av partiledaren Jimmie Åkesson för att ha delat osanna uppgifter på Facebook. Arkivbild.
SD:s Kent Ekeroth får kritik av partiledaren Jimmie Åkesson för att ha delat osanna uppgifter på Facebook. Arkivbild.

Flera framträdande SD-politiker ifrågasatte via sociala medier om en 15-årig pojke med invandrarbakgrund verkligen uppgett sin rätta ålder. Nu kritiseras de av partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider, säger Åkesson till Aftonbladet.

Det var i förra veckan som fem skolelever deltog i en utfrågning av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i TV4:s Nyhetsmorgon. En av dem hade skäggväxt och såg äldre ut än de övriga.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth publicerade en bild av dem på Facebook med bildtexten "Klasskompisar...". I en kommentar skrev han att eleven "låtsas vara 15".

Bilden spreds även av riksdagsledamoten Linus Bylund och Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD i Göteborg. Bylund har senare tagit bort sitt inlägg.

– Han var uppenbarligen i den ålder som det sas. Man bör inte sprida någonting om man inte vet vad det är man sprider. Dessutom, att en pojke har fått motta en del för det här, det är jättetråkigt, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Den hånade pojkens föräldrar säger till Aftonbladet att han är 15 år gammal och har bott i Sverige sedan han var sex år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset