Kent Ekeroth är anmäld för misshandel. Arkivbild.
Kent Ekeroth är anmäld för misshandel. Arkivbild.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har polisanmälts för misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb. Därför tycker partiledaren Jimmie Åkesson att Ekeroth ska ta timeout från sitt uppdrag som ledamot i riksdagens justitieutskott.

Jimmie Åkesson ser allvarligt på det som har hänt.

– Om man är föremål för en anklagelse, oavsett vad som hänt, är det så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet med de frågor som finns där. Det är viktigt att han tar en timeout från det uppdraget tills frågan är utredd, säger Åkesson till TT.

Det är andra gången som Kent Ekeroth får lämna uppdraget i justitieutskottet. Han är sedan några år tillbaka inte heller längre SD:s rättspolitiske talesperson, en post som numera innehas av Adam Marttinen. Ekeroth är däremot talesperson när det gäller frågor om gränsbevakning.

Sagt något provokativt

Polisen har tidigare bekräftat för Aftonbladet att det finns en anmälan om misshandel utanför nattklubben.

– Det har också kommit in en motanmälan som även den rör misshandel, säger polisens presstalesperson Lars Byström till Aftonbladet.

Ekeroth ska enligt anmälan ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb nära Stureplan i Stockholm. Mannen ska dessförinnan ha sagt något provokativt till Ekeroth sedan riksdagsledamoten blivit nekad inträde till klubben.

Aftonbladet har pratat med den 20-årige man som ska ha blivit slagen. Han berättar att hans kommentar handlade om järnrörsskandalen.

– Jag mötte hans blick och sa något i stil med: "Hade du kul med järnrören? Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet, säger 20-åringen till Aftonbladet.

Hävdar självförsvar

Ekeroth hävdar å sin sida att han handlade i självförsvar och skriver i ett sms till tidningen att han blev "oprovocerat slagen i ansiktet" och vidare "försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka".

Det är ett händelseförlopp som 20-åringen inte håller med om.

– Jag sa en kommentar till honom, varpå han slår mig i ansiktet. Ingen gav sig på honom, säger han till Aftonbladet.

Kritiserats tidigare

Kent Ekeroth har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden.

Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i järnrörsskandalen, då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord. Ekeroth filmade flera av händelserna, bland annat när partikollegan Erik Almqvist beväpnade sig med ett järnrör.

TT har sökt Kent Ekeroth för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset