Jimmie Åkessons hus utsattes för äggkastning under tisdagskvällen. Nu sprids ett rykte om att attacken var ett busstreck som drabbade hela kvarteret. Men enligt grannar var det bara Åkessons hus som drabbades.

Under onsdagen den 17 maj berättade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att hans hus blivit attackerat under tisdagskvällen. Personer ska ha kastat ägg och smällt raketer och sedan ha försökt ta sig in i huset där Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon och deras 3,5 åriga son befann sig. Flera medier tog upp händelsen, däribland Metro.

Efter händelsen spreds ett rykte om att flera andra hus i kvarteret runt Jimmie Åkesson drabbades av äggkastning samma kväll. Enligt ryktet ska äggkastningen ha utförts av ett gäng ungdomar och det ska inte ha varit riktat mot Jimmie Åkesson, hans familj eller Sverigedemokraterna, utan varit ett busstreck mot kvarteret i Sölvesborg.

Ett Facebook-inlägg från Fältarna Sölvesborg, som arbetar med förebyggande och uppsökande stöd för en trygg miljö för barn och ungdomar, har spridits i koppling med ryktet. Inlägget är från den 10 maj, veckan innan ägg-attacken mot Jimmie Åkesson. Fältarna Sölvesborg uppmärksammar i inlägget att det förekommit äggkastning i Möllebacksområdet, där bland annat Jimmie Åkesson bor. De som kastat ägg är enligt Fältarna Sölverborgs uppgifter ungdomar som går i årskurs 6 till 9, men som även skulle kunna vara äldre eller yngre. Fältarna Sölvesborg skriver att de själva rört sig i området men att de inte varit där på de tidpunkter då äggkastningen skett.

LÄS MER: Nej, SD har inte börjat sälja tändare efter bränderna på asylboenden

Många har tolkat Facebook-inlägget som att detta varit något pågående och förklaringen till attacken mot Jimmie Åkessons hus.

Viralgranskaren har varit i kontakt med polisen i Sölvesborg. Enligt polisen har det inte kommit in fler anmälningar eller händelserapporter från den aktuella kvällen som handlade om skadegörelse i form av äggkastning.

– Det utesluter inte att det inte har hänt utan kan innebära att andra bara inte anmälde det, säger polisen i Sölvesborg.

LÄS MER: Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare

Viralgranskaren har också pratat med grannar till Jimmie Åkesson i Sölvesborg. De fyra grannar vi fick kontakt med hade inte märkt av eller blivit utsatta för äggkastning under kvällen.

– Vi upptäckte ingenting som grannar här alls, säger Jonny Egon Johansson till Viralgranskaren.

Men Jonny Egon Johansson säger att det förekommit äggkastning i Sölvesborg tidigare.

– Vi har inte själva drabbats men i grannkvarter har det hänt. Det är ingen här som har lyckats identifiera de här som kastat men det ska ha varit ungdomar då. Men det är lite skillnad nu, tidigare har de bara kastat ägg från gatan och sedan sprungit sin väg, nu tog de sig in bakom huset.

Jonny Egon Johansson bekräftar också att Jimmie Åkessons hus blev utsatt under kvällen den 16 maj.

– Det är äggrester på fasaden.

LÄS MER: Nej, tillbakaskickade valblanketter kommer inte att ruinera SD

Viralgranskaren har varit i kontakt med Fältarna Sölvesborg.

”Den äggkastningen vi skrev om i vårt Facebook-inlägg skedde ett par veckor tidigare, än det som riktades mot Åkessons. Om det var fler hus som var utsatta samma kväll som Åkessons har vi inga uppgifter om”, svarar Lis Olsson som är förebyggande socialsekreterare och arbetar på Fältarna Sölvesborg i ett mejl.

DN har också skrivit om ryktet och den nu pågående utredningen. Enligt DN har Säkerhetspolisen tagit över utredningen av attacken och omständigheterna kring den.

Enligt Säpo kan man i nuläget inte se några kopplingar till extremistmiljöer.

Karl Melin, pressekreterare på Säpo som driver utredningen, vill inte uttala sig om det förekommit några tidigare attacker.

– Vi har som sagt hämtat in de uppgifter som fanns i utredningsmaterialet och de uppgifter som har tillförts. Eventuella tidigare attacker som skulle ha varit eller inte skulle varit, det är uppgifter som jag inte kan gå in på.

I artikeln säger Lis Olsson att hon inte tror att det handlar om samma grupper som det skrevs om i Fältarna Sölvesborgs inlägg på Facebook. Hon nämner även att det var raketer inblandade, vilket det inte varit i de tidigare fallen.

Viralgranskaren har sökt Jimmie Åkesson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset