Sport Nyheter

Åklagare granskar "Kaiser Franz"

Franz Beckenbauer. Arkivbild.
Franz Beckenbauer. Arkivbild.

Schweiziska federala åklagare har inlett en brottsutredning mot tyske fotbollslegendaren Franz Beckenbauer och tre tidigare fotbollshöjdare. Misstankarna gäller bland annat bedrägeri, penningtvätt och förskingring i samband med att Tyskland arrangerade fotbolls-VM 2006.

Samtliga fyra som utreds i Schweiz hade höga positioner i organisationskommittén inför världsmästerskapen, som Tyskland tilldelades 2000 efter att ha vunnit omröstningen mot Sydafrika med röstsiffrorna 12–11.

Förutom Beckenbauer, som var ordförande i kommittén och tidigare även ledamot av internationella fotbollsförbundet Fifas högsta ledning, utreds Horst Rudolf Schmidt, Theo Zwanziger och Wolfgang Niersbach. Fifa stängde i somras av Niersbach ett år från all fotbollsrelaterad verksamhet på grund av misstankarna kring VM 2006.

Husrannsakningar i jakten på bevis har utförts på åtta platser, enligt den federala schweiziska åklagarmyndigheten.

Beckenbauer har tidigare förnekat att han gjort något fel. I höstas sade han att han gjort "ett misstag" i samband med budet om att Tyskland skulle vara värd för VM, men han förnekade att några röster köptes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset