Julian Assange greps i London.
Julian Assange greps i London.

Den svenska våldtäktsutredningen mot Julian Assange återupptas kan komma att återupptas, meddelar Åklagarmyndigheten. Samtidigt kan Assange kan utlämnas till USA. Där är han misstänkt för datorintrång mot en säkerhetsklassad amerikansk regeringsdator, enligt CNBC.

Julian Assange greps i London på torsdagen. Bakom gripandet ligger både brittiska brottsmisstankar och en amerikansk begäran om utlämning. I USA är Assange misstänkt för att ha varit delaktig i ett datorintrång mot en säkerhetsklassad regeringsdator, rapporterar CNBC.

LÄS MER: Advokaten: Kan finnas hemligt åtal mot Assange

Enligt ett uttalande från det amerikanska justitiedepartementet gäller anklagelserna Assanges roll kring den information som visselblåsaren Chelsea Manning lämnade till Wikileaks 2010.

Utredning kan återupptas i Sverige

Samtidigt vill advokat Elisabeth Massi Fritz att den svenska förundersökningen mot Assange tas upp igen.

På torsdagseftermiddagen meddelade också åklagarmyndigheten att det inkommit krav på att förundersökningen återupptas. Den begäran kommer nu att handläggas.

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

USA har första tjing

Enligt Mark Klamberg, universitetslektor och docent i folkrätt vid Stockholms universitet, är det troligare att Assange utlämnas till USA.

– En tumregel är att det är den som först inkommer med begäran. Som det ser ut nu har USA inkommit först eftersom Sverige dragit tillbaka sin begäran. I och med att Sverige tidigare var först var han i någon bemärkelse skydda mot utlämning till USA när Sverige hade först tjing, säger han.

Enligt Mark Klamberg finns det ett avtal mellan Sverige och USA som innebär att personer inte kan utlämnas för politiska brott.

– Spionage är ett exempel på ett politiskt brott och det finns en liknande bestämmelse mellan USA och Storbritannien, säger han.

LÄS MER: USA har begärt att Assange utlämnas – det här vet vi

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset