Lee Young-Ryeol, chefsåklagare i Seoul, under en presskonferens om korruptionsskandalen.
Lee Young-Ryeol, chefsåklagare i Seoul, under en presskonferens om korruptionsskandalen.

Efter fyra veckors massprotester kan åklagare i Sydkorea ha satt punkt för president Park Geun-Hyes politiska karriär.Sedan hon pekats ut som brottsling tyder det mesta på att Park har att välja mellan att avgå, och åtalas, eller ställas inför riksrätt.

De åklagare som utreder den märkliga makt- och korruptionsskandal som skakar landet säger nu rakt ut att presidenten tros ha deltagit aktivt i "en betydande del av de kriminella aktiviteterna", enligt AFP.

Uttalandet fälldes av chefsåklagaren i Seoul, Lee Young-Ryeol, i samband med att han väckte åtal mot Park Geun-Hyes mångåriga vän Choi Soon-Sil och ytterligare två tidigare medhjälpare till presidenten. Och det lär leda till att de redan högröstade kraven på att presidenten antingen avgår eller ställs inför riksrätt växer ytterligare i styrka.

Ger juridisk grund

Hon kommer dock knappast att avgå frivilligt, säger Kim Jun-Seok, professor i statsvetenskap vid universitetet Dongguk i Seoul, till Reuters. Orsaken är att Park då skulle förlora sin politiska immunitet. Däremot har sannolikheten ökat för att presidenten ställs inför riksrätt:

– De (åklagarens kommentarer) ger en juridisk grund för ett riksrättsförfarande, säger Kim Jun-Seok till Reuters.

Presidentens femåriga mandat löper ut först i februari 2018.

Även chefsåklagare Lee Young-Ryeol tog under sin presskonferens upp det faktum att presidenten inte kan åtalas för närvarande. Men, tillade han, brottsutredningen mot henne fortsätter. Presidentens advokat avfärdar åklagarens påståenden som "en orättvis politisk attack" och "fantasier", enligt AFP.

Åtalas för maktmissbruk

Choi Soon-Sil, som även fungerat som presidentens livscoach, och de tidigare medhjälparna har åtalats för maktmissbruk och för att ha läckt hemligstämplade dokument.

60-åriga Choi anklagas för att, med presidentens hjälp, ha pressat sydkoreanska storföretag som Samsung och Hyundai att "donera" motsvarande över en halv miljard kronor till stiftelser som påståtts syssla med välgörenhet. Men åtminstone en del av pengarna tros hon ha använt själv. Bland annat misstänker åklagarna att flera miljoner kronor använts för att bekosta Chois dotters ridkurser i Tyskland, skriver AFP.

Choi Soon-Sil ska även ha lagt sig i statliga angelägenheter, trots att hon inte haft någon officiell roll. Och de två presidentmedhjälparna tros ha försett henne med hemligstämplade dokument.

Skandalen har väckt en enorm upprördhet bland sydkoreanerna. På lördagen deltog tiotusentals människor – 155 000 enligt polisen, tre gånger så många enligt arrangörerna – i nya massprotester i Seoul.

Jung Yeon-je/AP/TT
Tiotusentals demonstranter under lördagens massprotest mot Park Geun-Hye i Seoul. Protesterna har genomförts fyra helger i rad.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset