Nedslagsplatsen i närheten av byn Grabovo i östra Ukraina. Arkivbild.
Nedslagsplatsen i närheten av byn Grabovo i östra Ukraina. Arkivbild.

Passagerarplanet som störtade i östra Ukraina för två år sedan sköts ned från rebellkontrollerat område. Det avancerade luftvärnssystemet transporterades dit från Ryssland.Det slår en internationell åklagarutredning fast.

Den omfattande brottsutredningen av Malaysia Airlines krasch, där MH17:s samtliga 298 passagerare omkom, har letts av nederländska åklagare med stöd från kolleger i Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Nedskjutningen spelade stor roll för att EU och USA införde sanktioner mot Ryssland, som dock hela tiden nekat till inblandning i händelsen.

Intresset var stort när utredarna presenterade sin utredning vid en presskonferens på onsdagen.

Deras huvudslutsatser är att planet sköts ned av en BUK-robot av typen 9M38 från ett område som vid tillfället kontrollerades av proryska rebeller – och att vapensystemet transporterats dit från Ryssland före nedskjutningen och sedan fördes tillbaka till grannlandet dagen därpå. Med hjälp av foton, filmer, avlyssnade telefonsamtal och vittnesmål har utredarna kunnat kartlägga hur robotsystemet förflyttats.

Hundratal misstänkta

Det exakta avfyrningsplatsen har enligt utredningen kunnat fastställas till ett åkerområde vid byn Pervomaisk i Luhansk i östra Ukraina.

– Jag tycker att man kan vara väldigt säker på utredarnas slutsatser. Det är väldigt grundligt undersökt, säger Erik Berglund, expert på luftvärn på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Åklagarna berättade också att de identifierat omkring 100 personer som de misstänker på olika sätt varit inblandade i att anskaffa BUK-systemet och organisera transporten.

Utredningen drar dock inga slutsatser om huruvida Ryssland eller ryska medborgare varit inblandade i nedskjutningen.

Åklagarna kan inte heller själva väcka åtal mot någon, eftersom det är oklart vid vilken domstol ett sådant mål skulle tas upp.

"Grundligt undersökt"

Luftvärnssystem av typen BUK och den specifika robot som ska ha använts är mycket avancerade, säger Erik Berglund.

– Det här är ingen robot man lånar ut till någon rebell man hittar på gatan. Det kräver en yrkesman för att använda det. Det är någon mycket välutbildad person som har varit inblandad och skjutit, en aktiv officer eller före detta officer.

Den som avfyrat roboten bör genom fordonets radarsystem ha varit medveten om vilken typ av plan man beskjutit, tillägger Berglund.

Utredarna uppgav även att de kommer att granska de radarbilder som Ryssland presenterade tidigare i veckan, och som landet menar bevisar att planet inte kan ha skjutits ned från det aktuella området, men att de inte ser någon anledning att tvivla på sina slutsatser.

Det ryska utrikesdepartementet å sin sida sågade utredningen och kallade den "partisk" och "politisk motiverad".

– Utredningen fortsätter att ignorera obestridliga bevis från den ryska sidan, trots att Ryssland praktiskt taget är den enda part som tillhandahåller tillförlitlig information, sade talespersonen Maria Zacharova enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset