Kvinnan anmälde att hon hade utsatts för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja.
Kvinnan anmälde att hon hade utsatts för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja.

Åklagaren återkallar överklagandena i Fittjafallet. Polisen har i beslagtagna mobiltelefoner inte hittat det filmmaterial som man trodde fanns från händelsen. Kvinnan biträds av advokat Elisabeth Massi Fritz som om beslutet skriver: "åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne".

Fem män friades av tingsrätten i det uppmärksammade Fittja-fallet, som Metro avslöjade förra hösten. Åklagare Markus Hannkio överklagade till hovrätten. Där har ärendet blivit liggande i väntan på polisens analys av tre mobiltelefoner som skulle kunna innehålla viktig bevisning. Bland annat tyska experter har varit inblandade i försök att knäcka telefonerna.

LÄS MER: Fittjafriads advokat: Vill få bort ofördelaktiga uppgifter om mannen från nätet

Men nu återkallar åklagaren överklagandena. Undersökningen av telefonerna har inte gett något resultat, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

– Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena, säger åklagare Markus Hankkio, i en kommentar.

Advokat Elisabeth Massi Fritz biträder kvinnan.

”Jag företräder en målsägande som har varit utsatt för en grym och hänsynslös våldtäkt. Nu när åklagaren återkallar sin överklagan, måste jag gå igenom ärendet med min klient och diskutera frågan och ärendet i dess helhet. Frågan huruvida vi ska driva överklagan på egen hand eller ej kan jag inte svara på i dag. Besked kommer senare”, skriver advokaten i ett mejl till Metro. Hon fortsätter:

”Jag har ett klientintresse och hänsyn måste ta till min klients inställning. Min klient känner sig redan sviken av samhället och åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne”.

LÄS MER: Advokat i Fittjafallet: Dödshot har riktats mot samtliga åtalade

Redan i september kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för grov våldtäkt.

En kvinna anmälde att hon hade våldtagits av flera män i ett trapphus i Fittja i augusti 2016. Tre män åtalades för grov våldtäkt, och två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. De två sistnämnda ska ha skrattat och filmat det misstänkta övergreppet med sina mobiltelefoner. Ett stort antal mobiltelefoner undersöktes, men någon film från händelsen gick inte att säkra. De fem männen, som hela tiden nekat till brott, friades helt. ”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, hette det bland annat.

Advokat Robin Grönvall försvarar en av männen som stod åtalad för grov våldtäkt. Om att åklagaren nu backar, säger han:

– Det var ett väntat beslut. Bevisningen var inte i närheten av att vara tillräcklig i tingsrätten, och skulle inte ha varit det i hovrätten heller.

Kommer ni att begära ersättning eftersom din klient var häktad några månader?

– När det här är helt avskrivet, blir det sannolikt så. Med tanke på att han har blivit uthängd på vissa sidor på nätet så har han lidit väldigt mycket av det här. Han har även utsatts för mordhot.

Fallet har fått mycket stor uppmärksamhet, bland annat för att misstänkta gärningsmän inte greps på flera månader, trots att DNA-spår hade säkrats. Dessutom undersökte polisen fel trapphus och misstaget upptäcktes först tio månader senare, vilket Metro tidigt kunde avslöja.

Fakta: Fittjafallet

14 augusti 2016: En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

 

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

 

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

 

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

 

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

 

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

Källa: Tingsrätten, åklagaren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset