Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde under en kisspaus, och är nu internationellt efterlyst.
Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde under en kisspaus, och är nu internationellt efterlyst.

Hovrätten har slagit fast att Kristofers Kastellanoss är skyldig till mord och ska vara häktad – på grund av flyktfaran. Men har är fortfarande på rymmen. ”Det är uppenbart att han i vissa situationer kan ta till väldigt allvarligt våld”, säger åklagaren som driver mordmålet.

Tingsrätten dömde 25-årige Kristofers Kastellanoss till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord. Domen överklagades och i mitten av juni meddelade hovrätten att ”åklagaren har lagt fram övertygande bevisning om att Kristofers Kastellanoss har begått den åtalade gärningen”. Hovrätten beslutade även att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, och att han skulle vara fortsatt häktad – på grund av flyktfara.

Men förra torsdagen lyckades han rymma då en fångtransport tog en kisspaus i närheten av Laxå.

– Jag blev inte positivt överraskad. Normalt sett ska det här inte kunna ske, och nu måste vi anpassa oss för det, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz som driver själva mordmålet.

Kastellanoss är inte psykiskt störd

Kristofers Kastellanoss hade innan rymningen hunnit genomgå psykundersökningen, som nu har visat att han inte är psykiskt störd. Han kan alltså dömas till fängelse även av hovrätten.

– Tanken var att vi skulle ha fortsatt huvudförhandling i hovrätten den 2 augusti, och att han därefter skulle dömas för den åtalade gärningen, säger Stefan Creutz.

Hur blir det nu?

– Jag vet inte. Det är hovrätten som beslutar om de anser att man kan slutföra förhandlingen i hans frånvaro, eller om han måste vara där. Vi har fortfarande en förhoppning om att han ska återfinnas.

LÄS MER: GW om rymmaren: Någon jävel som hjälpt honom

Kristofers Kastellanoss har jagats av bland annat Nationella insatsstyrkan, och är nu internationellt efterlyst.

Åklagaren: Om han är trängd kan han göra något dumt

På frågan om Stefan Creutz anser att han är farlig för allmänheten, svarar han:

– Min högst personliga uppfattning är att han i sitt normalläge inte är farlig för andra, sen är han åtalad och dömd för ett väldigt allvarligt brott. Det är uppenbart att han i vissa situationer kan ta till väldigt allvarligt våld.

Han fortsätter:
– Man får inte utesluta att om han är på rymmen och skulle känna sig trängd, så skulle han kunna göra något dumt.

Kristofers Kastellanoss har nekat till mord, och påstått att han handlade i nödvärn, vilket ledde till att en man dog.

Kriminalvården utreder hur rymningen kunde genomföras. I tidiga uttalanden från kriminalvården hette det att ”klienten är häktad för ett grovt brott”.

Metro har sökt Kristofers Kastellanoss advokat.

LÄS MER: Misstänkt kidnappare lyckades rymma från sjukhus – ”Väldigt olyckligt”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott