Daniel Sjölund. Arkivbild.
Daniel Sjölund. Arkivbild.

Finlands Leicester City heter IFK Mariehamn.Hela Åland vibrerar av fotbollsfeber inför helgens guldmatch i den finländska ligan.

Stadens invånarantal är mindre än flera allsvenska klubbars snittpublik. Och på hela ön bor färre än vad som går in på Tele 2 Arena.

Ändå kan IFK Mariehamn på söndag komma att titulera sig finländska fotbollsmästare och inleda planeringen inför nästa års kval till Champions League.

Galet? Javisst.

– Helt sanslöst. Det här ska ju inte kunna hända egentligen, säger klubbdirektör Peter Mattsson på telefon från Mariehamn.

Guldmatch väntar

Allt från Frankrike till Brasilien har journalister hört av sig till inför guldmatchen. Seger mot Ilves på söndag innebär att ligaledande IFK Mariehamn kan ta sin allra första mästerskapstitel efter elva säsonger i högsta serien.

Bakom framgångarna ligger bland annat en rad lyckade värvningar där mindre namnkunniga spelare från Jamaica och Kenya – och inte minst Sverige – kunnat blomma i "grönvitt".

I grunden finns också en gyllene egen generation, född 1983. Två av spelarna i årgången – lagkapten Jani Lyyski och ytterbacken Tommy Wirtanen, båda med allsvenska meriter från Djurgården respektive Örebro – finns fortfarande kvar i laget.

Ödmjukhet?

Den mest meriterade i årskullen missar dock hela upplösningen.

– Det blir svårt, tyvärr. Men vi har fullt fokus på att slå Falkenberg i stället, säger flerfaldige SM-vinnaren Daniel Sjölund, vars IFK Norrköping samtidigt ska försöka få häng på ledarduon i allsvenskan.

Sjölund gjorde 1,5 säsong i Mariehamns a-lag som 15–16-åring och har fortsatt nära kontakt med både spelare och ledare på hemön.

– Helt makalöst. Att kunna spela hemma i sista omgången och ha allt i egna händer – de har en fantastisk chans., säger Sjölund och pekar ut långsiktighet och ödmjukhet som orsaker till framgångarna.

– De har hela tiden jobbat för att hålla en hög nivå i laget, i ledningen och hela föreningen. Risken är ju ofta annars att det går alldeles för fort.

"Inga ord"

Ekonomiskt lutar sig IFK Mariehamn mot det lokala näringslivet och inte minst Anders Wiklöf – öns rikaste man, som också fått hemmaarenan Idrottsparken omdöpt efter sitt bolag.

– Han är förstås jätteviktig. Han är ju huvudsponsor och har varit med i tolv år, men det är ju inte så att han står för hela budgeten, säger klubbdirektör Mattsson, som har betydligt mindre pengar att röra sig med än toppkonkurrenterna från Helsingfors och Seinäjoki.

– Det ska i praktiken inte kunna fungera när vi har tre gånger mindre budget än (mesta mästarna) HJK och två-tre gånger mindre än (regerande mästarna) SJK och de andra stora drakarna. Så man har nästan inga ord för det, säger Peter Mattsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset