Tveksamheter i åldern uppskattas finnas hos 70 procent av de ensamkommande asylsökande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Arkivbild.
Tveksamheter i åldern uppskattas finnas hos 70 procent av de ensamkommande asylsökande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Arkivbild.

Knän och tänder ska undersökas för att bestämma åldern på unga ensamkommande asylsökande. Testerna är frivilliga, men den som vägrar riskerar att bedömas som vuxen.Åldern ska också framöver kunna bedömas redan vid asylansökan.

I början av nästa år räknar Rättsmedicinalverket med att börja genomföra medicinska åldersbedömningar på unga ensamkommande asylsökande. Två metoder kommer att användas: röntgenundersökning av visdomständer samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera. Åldersbedömningen kommer att bestå av två oberoende analyser som utförs av en magnetkameraklinik respektive en tandklinik.

– För att en bedömning ska kunna göras måste experterna komma till samma slutsats, säger Elias Palm, rättsläkare och metodansvarig på Rättsmedicinalverket.

Samtycke krävs

Risken att ett barn bedöms som vuxen går dock inte helt att eliminera.

– Det finns ingen metod som med exakthet kan säga att en person är under eller över 18 år. Men med stor sannolikhet kan vi göra det, säger Elias Palm.

Fortfarande kan Migrationsverket bara beställa tester om den som söker asyl frivilligt går med på det. Men den som vägrar att genomgå en medicinsk åldersbedömning löper risken att myndigheter betraktar dig som vuxen, resonerar migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Det är du som asylsökande som ska visa vilken ålder du har, och erbjuder vi en metod för detta och du säger nej så kan myndigheter utgå från att du är vuxen, säger Morgan Johansson till TT.

Dagens förslag kommer inte åt problemet att vuxna personer placeras tillsammans med barn på HVB-hem eller att de går i skolan med minderåriga. Men enligt Morgan Johansson är en lagändring på gång så att åldersbedömningar kan göras tidigt i asylprocessen.

– I dag görs det ofta i samband med att ansökan prövas, men då kan man ju ha bott på ett boende i flera månader. Jag skulle vilja att det görs redan i samband med att man söker om asyl, säger Morgan Johansson.

Tusentals bedömningar

Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i Europa. Enligt Migrationsverket bedöms tveksamheter i åldern finnas hos 70 procent av dem som vid asylansökan uppgett att de är mellan 15 och 17 år, och upp till 18 000 medicinska åldersbedömningar skulle därmed kunna behövas.

Det finns goda grunder att genomföra åldersbedömningar, anser danska utlänningsministern Inger Støjberg. Danmark, liksom flera andra nordiska länder, utför redan åldersbedömningar som i de flesta fall inte är frivilliga.

– Två av tre bland dem som tas ut för att genomgå en åldersbedömning har visat sig vara vuxna och inte barn, så det har ju en stor effekt då det har betydelse för vilket system man hamnar i, säger utlänningsminister Inger Støjberg till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset