Liza Nilsson och Patrick Fredriksson ligger bakom den nya festivalen Åre Sessions. Pressbild.
Liza Nilsson och Patrick Fredriksson ligger bakom den nya festivalen Åre Sessions. Pressbild.

Åre satsar på musik i skidbacken i vår. Den nya festivalen Åre Sessions är ett nytt koncept som aldrig testats i Sverige tidigare. – Det känns som att det har saknats en sådan här festival, säger Liza Nilsson på Luger.

Åre Sessions äger rum på ett antal scener på orten den 29–30 april. Konceptet har testats på andra håll i Europa, men det är första gången en liknande festival ordnas i Sverige.

– Vi letar alltid efter nya platser att skapa nya upplevelser på, och i Åre har vi hittat förutsättningar för att skapa något som inte riktigt finns i Sverige idag, berättar Liza Nilsson, marknadsansvarig på konsertarrangören Luger.

Ett pussel

Hon kallar festivalen ett ställe där skid- och musikkulturen kan mötas, och säger att idén kom för ett par år sedan, när man arrangerade en förfest inför Way out West-festivalen i Göteborg i just Åre.

– Alla inblandade har pratat om att återvända sedan dess och vi har pusslat för att få fram det här resultatet.

Ett antal svenska och internationella artister är redan bokade men man vill inte gå ut med några namn ännu. Luger siktar på ett 20-tal artister och dj:s som dock inte kommer att vara knutna till någon speciell genre – istället satsar man på en bred blandning.

– Men det blir lite extra fokus på den nordiska musikscenen, säger Liza Nilsson.

Totalt blir det fyra eller fem scener, och en av dem är av det större formatet.

– Det grymma med Åre är att det är promenadavstånd mellan alla ställen.

Inga festivalbiljetter

Det kommer heller inte säljas några festivalbiljetter i traditionell mening – istället ingår entrén i liftkortet.

– Alla som är i Åre och åker skidor den här helgen kommer att ha tillgång till en hel festival på köpet. Jag tror det kommer locka en massa folk som vanligtvis inte åker skidor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset