Tre första finalister till Årets Dörröppnare:  Fredrik Ekwurtzel och Anna
Hemmingsson, Comhem. Nina Thorén Forsaker, Ambea. Jonas Hagström, the
Rockin Pots.
Tre första finalister till Årets Dörröppnare: Fredrik Ekwurtzel och Anna Hemmingsson, Comhem. Nina Thorén Forsaker, Ambea. Jonas Hagström, the Rockin Pots.

Under onsdagens integrationskonferens i Umeå presenterades de första tre finalisterna till Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ. Comhem, the Rockin Pots och Ambea inspirerade beslutsfattare och näringslivskollegor i norra Sverige.

Inför några av Umeås beslutsfattare fick tre av de totalt nio av finalisterna till Årets Dörröppnare chansen att presentera sina integrationsprojekt på scen. Först ut var tv- och bredbandsleverantören Comhems kundservice i Härnösand, som representerades av HR-chefen Anna Hemmingsson och Fredrik Ekwurtzel, utbildningschef.

– Det som först började som ett lokalt integrationsprojekt inom Comhems kundservice i Härnösand har nu blivit en långsiktig rekryteringsstrategi för hela bolagets kundserviceverksamhet, säger Anna Hemmingsson.

Projektet startade så sent som under november förra året.

– Grundidén går ut på att trygga Comhems kompetensförsörjning och samtidigt bidra till integration av nyanlända. Det gör vi genom att erbjuda ett anpassat utbildningskoncept mixat med språkutbildning.

LÄS MER: Veronica Hejdelind: Att bygga ett samhälle som håller ihop kräver bostäder för alla

Hittills har projektet resulterat i att sju av de totalt nio som gick utbildningen fått fasta anställningar på Comhems kundservice i Härnösand. Projektet kommer till hösten att utökas till 15 deltagare. Anna Hemmingsson konstaterar att det är en win-win-situation för alla parter.

– Individen får jobb, Comhem får kompetens och arbetsförmedlingen och kommunen får snabbt målgruppen in på arbetsmarknaden.

Mikrofonen togs därefter över av den ideella körsångsverksamheten the Rockin Pots – ett initiativ sprunget ur Jämtlands Musikskola. Sedan starten i januari 2015 har the Rockin Pots nu fyra körer över hela Sverige där sången används som verktyg för nyanlända att lära sig det svenska språket.

– Det finns en viktig friskvårdsaspekt i det hela också, förutom att sången blir en snabb väg in i det svenska språket. Man blir glad av att sjunga och många av de som tidigare tog antidepressiva slutar med tabletter. Människor som tidigare levde i olika grupper på flyktinganläggningar börjar plötsligt umgås, säger Jonas Hagström, initiativtagare.

Körsångsinitiativet har även resulterat i möten mellan svenska och nyanlända körsångare som i sin tur skapat nätverk, bostadslösningar och arbetstillfällen.

Jonas Hagström har i samarbete med den folkkäre popartisten Tomas Ledin och dansaren Tobias Karlsson startat fonden Gnistan, vars syfte är att genom mikrofinansiering tända fler eldsjälar inom integration.

LÄS MER: Här är finalisterna i Årets dörröppnare

Den tredje finalisten till Årets Dörröppnare är Ambea, ett av Nordens ledande omsorgsföretag, som genom sin mångfaldhetssatsning skapat en väg in i det svenska samhället.

Bolagets kompetens- och mångfaldhetsstrateg Nina Thorén Forsaker konstaterar att tidiga insatser är a och o för en lyckad integration, och i spåren av flyktingvågen 2015 tog hon kontakt med Migrationsverket. Det har hittills resulterat i 40 rekryteringsträffar och att runt 430 nyanlända fått praktik, jobb och/eller utbildning genom Ambea.

– Detta är en fantastisk rekryteringsbas för oss genom att väcka intresse och nyfikenhet för omsorgen.

Årets Dörröppnare

Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ koras på huvudscenen under Järvaveckan den 14 juni.

De resterande sex finalisterna presenteras under konferensen IntegrationsDagarna på Norra Latin, Stockholm måndagen den 21 maj och i Malmö Börshus, Malmö torsdagen den 24 maj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset