De tre finalisterna till Årets Dörröppnare, mellersta Sverige: It-Guide, LärOlika och Right to Play Sverige i debatt med ÖppnaDörrens Amelie Silfverstolpe och moderator Pernilla Ström.
De tre finalisterna till Årets Dörröppnare, mellersta Sverige: It-Guide, LärOlika och Right to Play Sverige i debatt med ÖppnaDörrens Amelie Silfverstolpe och moderator Pernilla Ström.

Under måndagens integrationskonferens i Stockholm presenterades ytterligare tre finalister till Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ. It-Guide, LärOlika och Right to Play Sverige var dagens inspiratörer.

I regi av Metro och Axfoundations integrationsinitiativ ÖppnaDörren höll Integrationsdagarna under måndagen sin andra konferens som gick av stapeln på Norra Latin i centrala Stockholm. Konferensen öppnades upp av Sam Yildirim, utvecklingsledare på Länsstyrelsens avdelning för tillväxt, därefter intog de tre finalisterna till Årets Dörröppnare scenen: It-Guide, LärOlika och Right to Play Sverige.

LÄS MER: Årets dörröppnare: Första finalisterna presenterade integrationsprojekt i Umeå

Hela It-Guides affärsidé bygger på att utrikesfödda ungdomar behöver integreras medan många äldre svenskar behöver hjälp med datorer, surfplattor och mobiler.

– För att få ett jobb måste du kunna något. Därför frågade jag: vad kan du? Och svaret blev ”datorer”, och så startade vi It-Guide under 2010, berättade vd Gunilla Lundberg, bolagets grundare och verksamhetschef.

Sedan dess finns It-Guides verksamhet idag i 18 svenska kommuner.

Finalist nummer två var den ideella föreningen LärOlika, som ordnar nätverksträffar mellan människor med vitt skilda bakgrunder och där alla får möjligheter att dela erfarenheter och lära av varandra. Organisationen finns i Stockholm och i Göteborg.

– Idén är att hjälpa människor att komma ut ur sin bubbla och starta nya nätverk genom våra olika samtalsgrupper, berättar Khaali Mohamed, processledare för LärOlika i Göteborg.

Sedan föreningen drog igång sin verksamhet 2014 har över 700 personer genomgått LärOlikas nätverksprogram, och en utvärdering visar att 7 av 10 deltagare fått nya nätverk genom föreningens initiativ – en viktig aspekt med tanke på att 7 av 10 arbetstillfällen förmedlas genom personliga nätverk och kontakter.

Den tredje finalisten till Årets Dörröppnare är Right to Play Sverige, som genom idrotten ger nyanlända möjlighet att skaffa utbildning, praktik och jobb. Organisationen är del av ett stort internationellt nätverk, vars svenska gren startades för bara ett år sedan.

– Idrotten är ett löpande tema genom alla våra aktiviteter. Metoden som vi jobbar efter är att få ensamkommande ungdomar att bli aktiva inom idrottsrörelser och därigenom i det svenska samhället. Utvärderingar visar att detta resulterar i snabbare språkinlärning, bättre nätverk och ökad självkänsla, berättar Anna Lindh, verksamhetsledare Right to Play Sverige.

Hon är övertygad att denna ideella verksamhet, som under sitt första år har inlett ett samarbete tillsammans med teleoperatören Tele 2, kommer att ha skapat 700 till 1000 arbetstillfällen innan året är slut.

LÄS MER: Veronica Hejdelind: Att bygga ett samhälle som håller ihop kräver bostäder för alla

Årets Dörröppnare

Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ koras på huvudscenen under Järvaveckan den 14 juni.

De resterande tre finalisterna presenteras under konferensen IntegrationsDagarna på Malmö Börshus, Malmö på torsdag den 24 maj.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset