Claes Mellgren och Per Olof Andersson vann i januari priset "Årets entreprenör" för sitt jobb med bolaget AQ Group.
Claes Mellgren och Per Olof Andersson vann i januari priset "Årets entreprenör" för sitt jobb med bolaget AQ Group.

I början av året utsågs Claes Mellgren och Per Olof Andersson till Sveriges främsta entreprenörer 2018. På vägen mot ett framgångsrikt företag har de misslyckats mängder av gånger, men enligt entreprenörerna är en av nycklarna till en lyckad karriär att inte älta det som varit.

I januari utsågs Claes Mellgren och Per Olof Andersson till årets entreprenörer vid galan Entrepeneur of the year. De är grundare till AQ Group som tillverkar basprodukter, exempelvis sladdar och mindre delar i plast, som används inom industrin. De startade 1994 och har i dag kunder som Volvo och Tetrapak.

Enligt entreprenörerna måste ett nystartat bolag ha mycket tur för att överleva i början, men samtidigt menar de att framgången inte har kommit av en slump. En av de viktigaste byggstenarna för en framgångsrik verksamhet menar de är människorna som jobbar där.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du nervositeten under löneförhandlingen

– Värderingar är väldigt viktigt för oss och människor har sökt jobb här just för att de delar våra värderingar. En av dem är ”entreprenörsanda” eftersom vi tror att alla kan vara entreprenörer på olika nivåer. Många människor kommer till oss och vill ha frihet och utrymme att testa nya saker. Då vill vi ge dem det. Vi vill attrahera rätt människor eftersom de är det viktigaste vi har, säger Claes Mellgren.

För att trivas bra på jobbet menar han att det är viktigt att du som anställd har samma värderingar som företaget du jobbar på. På så vis kommer du kunna göra ett bra jobb, känna dig motiverad och samtidigt utvecklas. Förutom entreprenörsanda är en av AQ:s värderingar ”mod och respekt” och om Claes Mellgren ska ge ett karriärtips är det att inte vara rädd för att göra fel.

– Det bästa är att göra något och göra rätt. Det näst bästa är att göra något och göra fel. Det sämsta är att inte göra något alls. Man ska våga göra saker och misstag är bara en naturlig del av det.

LÄS MER: Så ser löneskillnaderna ut mellan kvinnor och män

Enligt Claes Mellgren har entreprenörsduon stött på ”massor av motgångar”, men för att lyckas i karriären menar de att det inte är bra att älta sina misstag och misslyckanden.
– Generellt tycker vi inte att man ska hänga upp sig på saker. Man ska inte ägna energi åt förklaringar, istället ska man lägga energi på att göra förbättringar. Vi brukar inte dra långa haranger internt och försöka knyta någon skyldig till ett misstag. Det är viktigare att gå vidare och försöka lösa det.

Om entreprenörerna

Namn: Claes Mellgren och Per Olof Andersson.

Gör: Grundare av AQ Group AB i Västerås.

Karriärtips: Lita på din magkänsla, den ska vara tillräcklig för ett beslut. Fokusera inte på det som har gått dåligt, fokusera på det som går bra. Omge dig av människor som kan det inte du kan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset