Tysklands Mario Götze avgjorde VM-finalen i Brasilien 2014, när tyskarna besegrade Argentina med 1-0. Fifas president Gianni Infantino till höger.
Tysklands Mario Götze avgjorde VM-finalen i Brasilien 2014, när tyskarna besegrade Argentina med 1-0. Fifas president Gianni Infantino till höger.

Sommarens VM-fest i Ryssland närmar sig med stormsteg. Och mästerskapet kan bli det sista av sitt slag – Fifa-presidenten Gianni Infantino öppnar för att utöka turneringen.

Fotbolls-VM i Ryssland inleds den 14 juni i sommar, om knappt två månader. Det kan bli det sista mästerskapet som vi känner det i dag.

Det är redan beslutat att det nästföljande mästerskapet, 2022 i Qatar, kommer att spelas i november och december. Tidigare har vi vant oss med att VM spelas i just juni och juli, precis som i sommar.

Men det är inte den enda förändringen som kan ske. Fifas president Gianni Infantino har öppnat för att prova att utöka turneringen från 32 till 48 lag, något som också skulle förlänga mästerskapet.

Det nya konceptet var först tänkt att testas i VM 2026, men efter att det sydamerikanska fotbollförbundet legat på Fifa om att göra det tidigare kan det bli verklighet redan om fyra år.

– Jag tycker verkligen att det är intressant. Vi måste studera det noga och om det är möjligt, varför inte? säger Infantino, enligt ESPN.

Men det är inte alla som tycker att det är lika intressant. Uefa, det europeiska fotbollförbundet, går inte med på att förlänga mästerskapet.

LÄS MER: Fifa vill öka intresset för damfotboll – kan starta toppturnering

I och med att VM kommer att spelas i november och december förskjuts de europeiska fotbollsligorna med en hel månad redan som det är. Om mästerskapet skulle förlängas med minst fyra dagar som det pratas om skulle ännu fler omgångar förskjutas.

– Vi är inte beredda på att göra några ändringar i kalendern för att förlänga mästerskapet. Vi har redan varit flexibla och tillåtit att VM spelas på vintern och har enats om datumen. Vi är inte förberedda på att VM skulle pågå ännu längre, säger Lars-Christer Olsson, som sitter i Uefas exekutivkommitté, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Enligt Gianni Infantino skulle en utökning vara positiv på många plan.

– Som Fifa-president tror jag verkligen på en utökning av medverkande nationer, och jag är övertygad om att det är bra för fotbollens utveckling runt om i världen, säger han.

Om det nya konceptet blir verklighet redan 2022, och värdlandet Qatar inte klarar av att arrangera fler matcher än vad det tidigare var tänkt, kan grannländer bli aktuella att vara kompletterande värdar till mästerskapet.

Fakta: Värdnationer på 2000-talet

2002: Sydkorea/Japan

2006: Tyskland

2010: Sydafrika

2014: Brasilien

2018: Ryssland

2022: Qatar

2026: Ej klart

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset