Årets influensasäsong slår ovanligt hårt mot svenskarna.
Årets influensasäsong slår ovanligt hårt mot svenskarna.

Årets influensasäsong har drabbat ovanligt många. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten och Försäkringskassan. "I februari betalade vi ut fler vab-dagar än någonsin tidigare, säger Niklas Löfgren, familje- ekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

2018 kommer att gå till historien som ett hårt influensaår. Det blir tydligt när man tittar på antalet rapporterade influensafall hos Folkhälsomyndigheten och antalet vab-dagar som uppmätts av Försäkringskassan.

Boven i dramat kan ha att göra med att den influensatyp som slagit till i år inte är samma som under ett ”normalår”.

– Vi kan se att tre fjärdedelar av alla laboratorieverifierade fall som uppmätts är influensa B, och det är ovanligt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Därför blir du sjuk om och om igen – och så undviker du det

Den betydligt vanligare influensa typ A, som varit den som smittat svenskarna tidigare år, har många byggt upp en viss resistens mot. Typ B, däremot, är det många som inte kan stå emot.

– Dels handlar det om att många barn som kommit till världen aldrig har utsatts för influensa typ B tidigare, och dels om att många vuxna, som förvisso säkert varit i kontakt med influensa B tidigare i livet, tappat viss resistens i och med att det gått många år sedan den slog till sist, säger AnnaSara Carnahan.

En viss del i statistiken har också att göra med att fler personer testats i år än tidigare.

– Det är lättare att göra influensaanalysen ute i sjukvården i dag, så det görs fler prover. Men tittar man på andelen är den ändå högre än tidigare, säger Carnahan.

LÄS MER: Symtomen som skiljer influensa från förkylning

Att många barn smittats i år blir också tydligt när man tittar på siffror från Försäkringskassan.

– I februari betalade vi ut fler vab-dagar än någonsin tidigare, säger Niklas Löfgren, familje- ekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Bara i februari vabbade svenskarna sammanlagt 864 332 dagar. Det kan jämföras med februari 2017, då siffran var 798 681 dagar.

– Och då var det redan ovanligt högt förra året, säger Niklas Löfgren.

Faktum är att årets vab-siffra förmodligen är den högsta som uppmätts, menar han. Åtminstone på 2000-talet.

– Men då ska man komma ihåg att det fötts fler och fler barn i stort sett varje år också, så det finns fler individer som kan använda sig av försäkringen. Fast i år är det ovanligt mycket vab, säger han.

LÄS MER: Här är 5 saker du kanske inte visste om vab

I februari vabbades det för 308 000 barn. Det är 19 000 fler än 2017.

Svenskarna kan dock pusta ut. Snart. De tre senaste veckorna har antalet rapporterade influensafall minskat, visar Folkhälsomyndighetens influensarapport, som uppdateras varje vecka. Men antalet fall är fortfarande högre än normalt.

– Det är inte över än, det ska man komma i håg. Däremot är det osannolikt att det skulle komma ytterligare än topp nu, säger AnnaSara Carnahan.

Influensatyper

Influensasjukdomen orsakas av att influensavirus infekterar luftvägarna.

Finns i typerna A, B C och D. A och B är den som ger den typiska infuensasjukdomen, och de skiljer sig inte åt vad gäller symtom. C orsakar oftast milda symtom. D har aldrig smittat en människa, men är vanlig hos däggdjur och framförallt boskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset