Nu exploderar utomhusvåldet i storstäderna. Varma nätter och mycket alkohol gör de närmaste månaderna till årets våldsammaste.

Urban Brådhe
Nu börjar årets mest våldsamma period

Adam, 21, och Mohmed, 19, blev nerslagna av maskerade – och för dem helt okända – killar på Aspuddens tunnelbaneperrong i helgen.

Glada kvällar på uteserveringar, studentfester som aldrig vill ta slut och ljumma försommarnätter.

Men det varma vädret har en baksida – nu exploderar utomhusvåldet.

Under maj månad ökar utomhusvåldet i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kraftigt.

Förra året steg antalet anmälda misshandelsfall utomhus i Malmö med 102 procent i maj månad jämfört med februari. I Stockholm var ökningen under samma period 62 procent och i Göteborg 75 procent. Siffrorna låg kvar på samma höga nivåer under sommarmånaderna. 

–  Självklart hör siffrorna samman med att fler människor vistas ute längre tid på dygnet. Dessutom ökar fylleriet i parker och på andra platser där folk vanligtvis inte är berusade under vinterhalvåret, säger Kjell Lindgren, inspektör vid länspolisens operativa avdelning.

I år har trenden var densamma. I Skåne anmäldes i april 329 fall av misshandel utomhus mot bara 243 i januari. Stockholm hade 789 fall mot 690 i januari. I Väst-ra Götaland steg siffran från 325 till 372 mellan januari och april i år.

Trots uppgången sedan i vintras ligger antalet misshandelsfall i Stockholms län i år en bra bit under fjolårets siffror. Under årets första fyra månader minskade antalet anmälda misshandelsfall utomhus med 19 procent i Stockholms län.

–  Polisen i framför allt city har arbetat intensivt i gatumiljön för att få ner siffrorna. Det har gett resultat, säger Varg Gyllander, presschef vid polismyndigheten i Stockholms län.

De attackerades av gäng i tunnelbanan

Natten till i söndags var Adam, 21, och hans kompis Mohmed, 19, på väg hem med tunnelbanan.

Strax efter klockan två dök ett tiotal maskerade killar upp på Aspuddens perrong söder om Stockholm.
–  De uppträdde som rasister och skrek ”jävla invandrare”, berättar Adam.

Kompisarna blev nerslagna och sparkade. Gänget försökte även kasta ner dem på spåret, men en spärrvakt såg allt och larmade polis. Flera personer greps och är nu misstänkta för misshandel. Adam och Mohmed klarade sig utan allvarligare fysiska skador.
–  Men jag kunde varken sova eller äta och hade ont i hela kroppen, säger Adam.

Efter två dagar sökte han läkare och fick smärtstillande och medicin för att kunna sova. 
–  Jag fattar inte varför gänget hoppade på oss. Vi kände ingen av dem och ville inte ha något bråk. Allt jag vill är att bygga upp ett bra liv här i Sverige, säger Adam som kom till Sverige som flykting från krigets Irak för 2,5 år sedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset