Under kvällens Grammisgala är det ett pris som sticker ut lite extra - Årets nykomling. För att se hur det potentiellt kan gå för vinnaren har vi djupdykt i de senaste årens vinnare. Hur har det gått för dem, och vad gör de nu?

2011 Årets nykomling: Oskar Linnros 
När ”Snook” splittrades började en hittills succéartad solokarriär för Oscar Linnros. 2017 kom hans tredje och senaste album ”Väntar på en Ängel”, vilken har hyllats av publiken.

LÄS MER: Oskar Linnros släpper ny musik

2012 Årets nykomling: Aleks
Rapparen Aleks slog ner stort när hans debutalbum ”Inte längre fiender” kom ut 2011. Det följde han upp med ”Livet melon raderna” 2016, en platta som gästas av bland andra Abidaz, Fille och Cherrie.

2013 Årets nykomling: Icona Pop
Popundret från Stockholm sedan sin debut turnerat över hela världen och spelat på de största arenorna. Under förra årets ”Så mycket bättre” gick de även in i det svenska folkets hjärtan.

2014 Årets nykomling: Linda Pira
Efter att ha vunnit ”Årets nykomling” har Linda Pira mottagit en idel skara priser under sin karriär. Senast 2015 för bland annat ”Årets låt” på P3 Guldgalan för ”Knäpper mina fingrar”.

2015 Årets nykomling: Seinabo Sey
Hon har framträtt live hos Conan O´Brien, spelat på Nobelfesten och i oktober står hon på Globens scen. Något säger oss att hennes framfart inte stannar där.

LÄS MER: Fröst och Sey kan få nordiskt musikpris

2016 Årets nykomling: Sabina Ddumba 
Den kritikerrosadea artisten gjorde under 2017 succé i ”Så mycket bättre”, och snart åker hon ut på en omfattande Sverigeturné.

2017 Årets nykomling: Sammy & Johnny Bennett 
Under 2017 turnerade tvillingarna från Göteborg tillsammans med Lorentz, och spås bli Sveriges nästa stora hiphop-under.

Nominerade till ”Årets nykomling” på Grammisgalan 2018

– Hov1

– Janice

– Jireel

– Mabel

– Sarah Klang

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik