Det du tycker är tydligt kanske inte är det för alla, skriver Åsa Larsson.
Det du tycker är tydligt kanske inte är det för alla, skriver Åsa Larsson.

Det är ju knappast så att man ska behöva märka upp satir. Eller?, skriver Åsa Larsson på Viralgranskaren.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Viralgranskaren fick en fråga om en krönika på Helagotland.se.

”Fria Storsudrets lokala tv-station annonserade nyligen efter ungdomar för ett socialt experiment. Ungdomarna skulle bo en dag på vandrarhemmet vid Hoburgen, utan tillgång till sina mobiler. Varje deltagare erbjöds 30 000 kronor i gage. Ingen anmälde sig.”

Det lät anmärkningsvärt. Vem skulle tacka nej till 30 000 kronor för en dags arbete? Jag hittade inget om det på nätet utan ringde till Helagotlands redaktion. Killen som svarar kände inte till Fria Storsudrets tv-station eller det sociala experimentet, något som skulle vara en rätt bra lokalnyhet om det stämde.

Jag mejlade krönikören. Han ringde upp med en gång.
– Nej, alltså, det här är satir!

Tidigare använde han sig av sitt hönshus när det hände skandaler i Gotlands kommun. Där regerade tuppen Pekka, som fanns på riktigt, men tyvärr är död nu.

Fria Storsudret är ett fristående samhälle som krönikören har hittat på, en slags motpol mot centralorten Visby. Han gör små reflektioner med hjälp av händelser i Fria Storsudret. Tidigare använde han sig av sitt hönshus när det hände skandaler i Gotlands kommun. Där regerade tuppen Pekka, som fanns på riktigt, men tyvärr är död nu.

I andra krönikor är det lite tydligare att Fria Storsudret är en skämtplats. När Gotland drabbas av elavbrott så skriver krönikören om att Strömming AB, det nybildade elbolaget på Fria Storsudret, har problem och att allt beror på en felmonterad stickkontakt i ett hönshus i Vamlingbo.

Men i just den här krönikan var det inte lika tydligt. Jag kanske skulle ha varit lite tydligare här, sade han, men menade att de gotländska läsarna fattar grejen för att de läst hans krönikor.

Satir är det som vi på Viralgranskaren fått mest kritik för när vi granskat. Har ni ingen humor? Men då har det handlat om unga killar som skriver fejkgrejer för att få klick och tjäna pengar. Det här var ju inte samma sak, utan ett stilistiskt grepp. Men det såg lite konstigt ut när man bara snubblar över det på nätet. Och det är ju knappast så att man ska behöva märka upp satir. Eller?

LÄS MER: Anna Björklund: Dumpa inte din kille

Jag ringde ansvarig utgivare för Gotlands Tidningar för att se hur han resonerar om satir och att sant och falskt i tidningen. Han var märkbart irriterad. Han tyckte inte att det var något problem och att det var tydligt att det är satir. Punkt.

Så kan det gå när det lokala möter det väldigt vida nätet. Det som är tydligt i en kontext kanske inte är det för alla. Själv kände jag mig lite som att jag var med i ett socialt experiment.

Åsa Larsson

Plus: Snart är det 13 mars och Källkritikens dag!
Minus: Lilla Drevet har lagt ner.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset