Miljöpartiets Gustav Fridolin och Isabella Lövin. 
Miljöpartiets Gustav Fridolin och Isabella Lövin. 

Under Miljöpartiets presskonferens i dag meddelade partiets valberedning förslaget att Lövin ersätter Romson medan Fridolin sitter kvar. Senare bekräftade Romson att hon avgår som minister.

Klockan 13 presenterade Miljöpartiets valberednings sammankallande och vice sammankallande Joakim Larsson och Katrin Wissing presentera sitt förslag till språkrör inom partiet. 

Nu föreslår partiets valperedning att Isabella Lövin ersätter Åsa Romson som språkrör. Gustav Fridolin föreslås behålla sin post och har fortsatt stöd. 

– Jag hoppas att jag kan få kongressens förtroende och bli vald som kvinnligt språkrör. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Gustav Fridolin som jag har stort förtroende för, sa Isabella Lövin under partiets presskonferens. 

Enligt Gustav Fridolin har han och Åsa Romson haft ett bra samarbete under flera år. 

– Men när man springer på ett hinder, när man möter ett bakslag, måste man hitta en annan väg, säger Gustav Fridolin under presskonferensen. 

LÄS MER: Smällen: MP:s språkrör saknar stöd från egna väljarna

Senare under eftermiddagen bekräftade klimat- och miljöminister Åsa Romson att hon avgår ur regeringen efter att valberedningen föreslagit att hon ska bytas ut som språkrör, rapporterar TT.

– Det är de tillträdande språkrören som har att forma sitt lag och säkerställa att man kan jobba vidare på bästa sätt i regeringen, säger Romson till TT.

– Jag kommer att sluta mina ministeruppdrag efter kongressen, säger Romson.

Det har nu gått två veckor sedan Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade att de bett partiets valberedning att öppna upp för en ny vända med nomineringar till språkrörsposterna. Då sa språkrören att de ställer sina platser till förfogande men meddelade även att de gärna sitter kvar på sina poster om de får fortsatt förtroende. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik