Åsa Romson.
Åsa Romson.

I ett långt Facebook-inlägg skriver Åsa Romson nu om varför MP vill införa strängare åtgärder mot asylsökande – och varför hon inte kunde hålla tillbaka tårarna.

När Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) höll presskonferens om flyktingkrisen började den vice statsministern att gråta, något hon både hyllats och kritiserats för. I ett långt Facebookinlägg förklarar hon nu sin reaktion.

”Detta var smärtsamma beslut för både mig och Stefan Löfven att presentera. Mina ögon tårades inför tanken på alla de barn som i vinter söker skydd i Sverige och enbart kan hoppas på tillfälliga upphållstillstånd med den otrygghet det ger ett barns vardag”, skriver Åsa Romson bland annat i inlägget.
 

►LÄS MER: Så skärper regeringen kraven för flyktingarna


Det var på tisdagen som regeringen höll presskonferens om flyktingkatastrofen och presenterade en rad skärpningar riktade mot asylsökande. Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson höll i presskonferensen och den sistnämnda hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon fick frågan om hur åtgärdspaketet skulle mottas av Miljöpartiet.

Enligt uppgifter till Dagens industri gick förslaget igenom i partiets riksdagsgrupp med minsta möjliga marginal, en enda röst avgjorde. Åsa Romson har fått kritik för att hon började gråta, något som hon själv delvis tror beror på att hon är kvinna. Till Expressen säger hon att Löfven inte att fått samma kritik.

– Det hade aldrig blivit en reaktion om att det vore oproffsigt. Det tror jag inte. Det är ett uttryck man använder om kvinnor i sammanhanget, säger hon till tidningen.
 

►LÄS MER: Uppgifter: En röst räddade regeringen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset