REPLIK: Lena Ek (C) efterfrågar mer information om vad jag och regeringen ska göra för att förbättra klimat- och miljöarbetet (4/3). Jag tar gärna tillfället att här beskriva hur vi ska lyfta Sveriges miljöarbete till en ny nivå. Tre områden är centrala:

Klimatet. Sverige ska vara en föregångare, ta ansvar på hemmaplan och visa andra att förändring är möjlig och nödvändig. Till skillnad från den gamla regeringen väljer vi nu att kassera Sveriges överskott av utsläppsrätter för att bevara minskade utsläpp. Regeringen ger också ett bidrag på fyra miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond vilket fått andra länder att också bidra solidariskt till det globala klimatarbetet.

Miljömålen. Regeringen tar krafttag för att Sveriges 16 miljömål ska nås. Det innebär ökade satsningar för skydd och skötsel av naturområden och begränsning av farliga kemikalier. Vi tar fram en handlingsplan kring högfluorerade ämnen i brandskum och på vattenavvisande kläder.

Gynna miljövänligt beteende. Det ska löna sig att göra rätt. I stället för att sänka de miljöstyrande skatterna ska det bli lönsamt att utforma miljölösningar. Statliga intäkter kan användas till tåg i tid, kollektivtrafik, energieffektiviseringar av bostäder och förnybara fordonsbränslen.

Åsa Romson (MP)

Klimat- och miljöminister

LÄS MER: Åsa Romson och MP gör ingenting för miljön

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset